Nu får barnen åka till Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Eldsjälen Åsa ordnade gala som inbringade över 100.000 kronor till barn som har det tufft. Nu ska 50 barn få åka till Vimmerby för pengarna.

Västkusten, Öland eller Grekland, för många barn är det en självklarhet med semesterresor på lovet.

Men för en del barn ser sommarlovet inte alls ut så.  Det är just de barnen som Åsa Karlström i Karlskoga vill hjälpa. I morgon lämnar en buss full med ungar Karlskoga för Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och resan är ett resultat av en insamlingsgala som Åsa anordnade i maj.

Ny resa på höstlovet

Omkring 1.000 personer kom till galan som inbringade 105.000 kronor.

– Jag hade faktiskt hoppats på lite mer, säger Åsa.

Men pengarna räcker gott och väl till Vimmerbyresan som 50 barn får följa med på.

– En del av pengarna ska jag använda till en resa på höstlovet som också är ett tillfälle där många barn är hemma för att familjen inte har råd att göra något, säger Åsa.

Kuratorerna hjälper till med kontakter

Barnen som åker till Vimmerby i morgon kommer från Degerfors och Karlskoga och är mellan fyra och tretton år. För att komma i kontakt med familjerna har Åsa skrivit brev till alla kuratorer på skolorna i kommunerna.

– Kuratorerna har fått mitt telefonnummer som de förmedlat till familjer som har det tufft sen är det upp till familjerna om de vill komma i kontakt med mig, säger Åsa.

Många som behöver hjälp är generade

Hon berättar också att många tycker att det är genant att ringa henne och att de ibland vill förklara varför de har det svårt ekonomiskt och berättar att de varit sjukskrivna eller liknande.

– Men då säger jag att jag inget vill veta – jag behöver inte deras CV – har de fått mitt nummer av en kurator så vet jag att de inte har det så bra ställt, berättar Åsa.

Inför bussresan till Vimmerby samlar Åsa ihop ett gäng kompisar som hjälper till att fixa matsäck, frukt och ritgrejer som barnen får med sig.

Hade tejpade glasögon

Förutom bussresorna använder Åsa insamlade pengar till punktinsatser. Som för en tid sedan när hon hjälpte en ung kille med ett par nya glasögon.

– Han hade ett par tejpade glasögon för föräldrarna hade inte pengar att köpa ett par nya, men nu fick han pengar till ett par riktigt snajdiga, berättar Åsa.

Kyrkan förvaltar fonden

Åsa berättar att många vill hjälpa till med pengar till hennes fond som bekostar bussresorna. För att det inte ska väckas några misstankar om hur hon använder pengarna som kommer in så förvaltar numera kyrkan fonden.

– Då framgår det tydligt hur mycket pengar jag använder och till vad, berättar Åsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.