Nu gör Kåberg comeback – i Vretstorp

Uppdaterad
Publicerad

Det var bara förra säsongen som hockeysveriges, och framförallt Örebros, meste skäggprofil la skridskorna på hyllan. Men nu har han gjort entré på isen igen – som back i division 3-laget Vretstorp hockey Old Heroes.

Kåbergs karriär började i IFK Kumla och fortsatte i Bofors IK där den tog fart på allvar. Hockeylegenden Håkan Loob fick snabbt upp ögonen för den tuffa forwarden och värvade honom till Färjestads BK där Kåberg var med och tog tre SM-guld.

– Han har betytt jättemycket för moralen. Han var ju en ganska tuff kille som aldrig backade undan och det betydde mycket för dem andra krigarna att följa den här store ledaren. Fansen älskade ju Emil Kåberg. Det är en karismatisk kille och man älskar att ha honom i sitt lag och kanske lite grann kärlekshatar honom när han inte är med i ens lag, säger Håkan Loob, general manager för Färjestads BK.

#efterslutsignalen

En publikfavorit

Han var en publikfavorit under sina åtta år i klubben, men efter sitt sista SM-guld skrev Kåberg på för Örebro Hockey där han spelade i tre säsonger. Han drog upp Örebro till elitserien för första gången på över trettio år, men året därefter tog det slut.

Varför slutade du?

– Jag var väl för gammal och sliten. En kombination kanske. Jag hade spelat i rätt så många år och började känna mig nöjd med karriären, säger Emil Kåberg.

Förutom uppbackningen i Vretstorp är Emil Kåbergs hockeykarriär över, men han har fortfarande en viktig plats i ÖHK i och med sitt nya jobb som materialare. Ett jobb som hela tiden låg i bakhuvudet när tiden på elit-isen började närma sig sitt slut.

”Lättare prestera som materialare”

– Det känns ungefär som när jag var spelare, men det känns skönt att slippa vakna och ha ont i kroppen som man gjorde de senaste åren. Och så måste man inte längre prestera på topp, det är lättare att prestera som materialare tycker jag.

Men det är alltså inte kört för de som vill se Kåberg på is igen. För även om Vretstorp hockey Old Heroes hamnade näst sist i tabellen, och bara vann en match av 20, så går det alltså att se idrottsprofilen på rör i Sydnärkehallen. Även om den nyblivne 37-åringen mest av allt gör det för att ställa upp för laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#efterslutsignalen

Mer i ämnet