Foto: Claudio Bresciani / TT

Nu hägrar OS för Örebroryttaren

Publicerad

Han är inte uttagen till OS – men nästan. Niklas Jonsson från Örebro är en av tio ryttare som blivit förhandsnominerade till tävlingarna i Rio de Janeiro i augusti.

Det är tio veckor kvar innan de fem ryttare plockas ut som ska representera Sverige i OS i augusti. Och Niklas Jonsson tar inte ut något i förskott. Men visst känns det bra att satsningen mot OS som han startade för drygt två år sedan gett resultat.

– Det är skönt att ha kommit såhär långt, konstaterar han. Nu är jag på upploppet och med i klungan så nu har jag en chans.

Målet att nå OS satte han upp mot alla odds.

– Jag har egentligen för liten verksamhet för att kunna nå upp till de här resultaten. Men om man inte ens har försökt kan man inte säga att det inte går.

Känt varandra i tio år

Det är tillsammans med hästen Caral som Niklas nått sina bästa resultat och nu alltså också en förhandsnominering till OS.

– Jag har haft hästen i tio år nu och vi känner varandra väl. Om jag fokuserar på mitt så kommer det att gå bra.

Men det har inte gått spikrakt. 2014 blev året då allt fungerade som det skulle medan 2015 blev ett mer ojämnt år. Det slutade med att Niklas Jonsson fick lämna sin plats i landslaget under slutet av säsongen.

– Egentligen var det inget katastrofår, menar Niklas Jonsson. Vi gick tillbaka några procent och presterade mer ojämnt. Men jag lärde mig också en jäkla massa av det jag inte gjorde så bra.

”Självklart vill vi vinna”

Efter en stark vår då Niklas Jonsson och Caral presterat bra resultat är de tillbaka i landslaget och deltar nu närmast i nationshoppning i Drammen den 6:e maj.

– Självklart vill vi ju vinna. Caral är i samma form som för en månad sedan så det ser bra ut. Men även om vi inte vinner så är jag nöjd bara jag känner att grejerna sitter som de ska.

Om tio veckor utses de fem ryttarna som ska representera Sverige i OS i Rio i Janeiro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.