Kommunchef: ”Det är bara att beklaga”

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har bilföretaget haft sina skrotbilar på Nora kommuns mark utan avtal. Men det är inte förens nu som kommunen vidtar åtgärder och lämnar över ärendet till Kronofogden.

Det är en lång och utdragen historia om skrotbilarna som har upprört många norabor. Mellan 2005 och 2006 fanns ett tillfälligt avtal om att bilföretaget fick använda kommunens mark eftersom verksamheten växte ur sina lokaler. Men trots att det har gått nio år sedan avtalet gick ut har inte kommunen vidtagit åtgärder förens nu.

– Det är bara att beklaga att det här har tagit väldigt lång tid. Men jag kan försäkra noraborna om att vi verkligen har legat på bilägaren att han ska flytta bilarna, säger Jan Norlund, kommunchef i Nora.

Här bor jag – Nora

Nora kommun ville vänta tills bilföretaget hittade en ny plats för sin verksamhet. Men när företaget i fjol flyttade sina lokaler till en annan plats i Nora blev skrotbilarna ändå kvar.

Var överens

I slutet av september var bilägaren och kommunen överens om att bilarna skulle flyttas innan sista november i år. Men bilägaren höll inte sitt löfte utan bilarna står fortfarande kvar och nu har kommunen vidtagit rättsliga åtgärder mot bilägaren. 

– Vi har under morgonen gått till Kronofogden och begärt handräckning för att få bilarna avlägsnade från platsen, säger Jan Norlund.

Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att Kronofogden får ta ställning till det och avlägsna bilarna.

Många norabor är kritiska till att det har tagit så lång tid och undrar om kommunen springer ärenden åt bilföretaget, vad säger du om det?

– Vi har velat gå honom till mötes eftersom den här verksamheten utvecklades hela tiden och vi vill inte hindra den utvecklingen.

– Men i dagsläget ser jag inte att vi springer hans ärenden, utan nu har han flyttat till en annan plats och nu är det hög tid att de här bilarna kommer härifrån.

Kommer bilägaren att betala för den tiden han har stått på kommunens mark?

– Den frågan tar vi när den här saken är hanterad av kronofogden, säger Jan Norlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här bor jag – Nora

Mer i ämnet