Vår matvanor påverkar inte bara klimatet – utan också vår hälsa. Det krävs en omställning, menar Annmarie Wesley, utredare på FHM och projektledare för förslaget.
– Ungefär 15 procent av dödsfallen per år kan kopplas till våra matvanor, säger utredaren.
Kan minska sin egen risk
Enligt de nya kostmålen måste vi äta mindre kött, mer växtbaserat och dra ner på saltet. Rött kött, oavsett vad man väger, kan öka risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Mycket går att göra själv för att minska sin egen risk – som att förändra sina matvanor.
Konsumtionen av fisk och skaldjur ska öka enligt det nya förslaget– hur rimmar det med klimat- och miljömålen?
– Delmålet om fisk är inte helt lätt. Vi behöver äta mer fisk och skaldjur från hållbart fiske, men även fisk och skaldjur som är odlad utan att påverka miljön negativt, säger Annmarie Wesley.
Regeringen ska fatta beslut
Förslaget om de nya nationella kostmålen lämnades till regeringen i början av februari.
– Det är ett viktigt symbolvärde när två myndigheter samarbetar för att kunna få till en förändring i samhället, säger hon.
Än är inga beslut fattade, vare sig om förslaget eller om hur en omställning fram till 2035 ska gå till. Men för att lyckas krävs att alla drar åt samma håll, menar utredaren.
– Det gäller de kommersiella aktörerna, politiker, statliga myndigheter, regioner, kommuner och vi enskilda individer, säger Annmarie Wesley.