Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Intaget av rött kött bör minska med 30 procent enligt de nya rekommendationerna. Stig-Gunnar Johansson väljer redan fisk framför kött för det mesta. Foto: Andreas Hult/SVT

Nya rekommendationer: minska mängden rött kött med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Ät mest växtbaserat och minska mängden rött kött från 500 till 350 gram i veckan. Det är de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som för första gången inte bara tar hänsyn till vår hälsa utan också vår planet.

Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) borde vi äta mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och nötter och få i oss mindre socker, salt och alkohol.

Rekommendationerna kring rött kött sticker ut något från tidigare publiceringar. Från att ha varit 500 gram per vecka rekommenderas nu max 350 gram, vilket motsvarar ungefär fem medelstora pannbiffar. Rött kött ska enligt NNR inte ersättas av kyckling, utan växtbaserad kost.

– Det är bättre för hälsan och miljön att äta mer grönsaker och baljväxter när man drar ner på köttet, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i NNR-kommittén.

Inkluderar miljöaspekten

De här rekommendationerna utgår inte bara ifrån vad som är bra för våra kroppar utan också för miljön. I den sjätte upplagan av NNR inkluderas för första gången miljö- och klimatforskning.

- Generellt är det som är bra för hälsan också bra för miljön, säger Hanna Eneroth.

Näringsrekommendationerna baseras på aktuell forskning och uppdateras ungefär var tionde år av experter från de nordiska och baltiska länderna. Utifrån detta formulerar Livsmedelsverket nationella kostråd som bland annat styr matsedeln på sjukhus, äldreboenden och skolor.

Regeringen vill öka köttproduktionen

Innan Livsmedelsverket uppdaterar de svenska kostråden har regeringen begärt komplettering. De vill att myndigheten analyserar hur kostråden kan bidra till svensk försörjningsförmåga i händelse av kris och lyfter särskilt fram de goda förutsättningarna för ökad köttproduktion i Sverige.

– För mig är korna gräsmumsande beredskapslager som går runt på våra ängar, äter vall, bidrar till biologisk mångfald och binder kol som de trampar ner i marken, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

– Självklart så påverkar också livsmedelsproduktion klimatet. En ko som äter gräs rapar upp metan och det är inte bra, men annat har också en miljöpåverkan.

Livsmedelsverkets uppdrag ska redovisas senast den 30 april 2024.

Fakta

För att äta hälsosamt och miljövänligt rekommenderar NNR 2023:

Ät en övervägande växtbaserad kost rik på grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn.  

Grönsaker, frukt och bär: 500-800 gram eller mer/dag 

Rikligt intag av fisk och nötter. Fisk: 300-450 gram/vecka. Nötter och frön: 20-30 gram/dag

Måttligt intag av mejeriprodukter med låg fetthalt: 350-500 ml/dag

Begränsat intag av rött kött och fågel.  

Rött kött: 350g/vecka av hälsoskäl, men betydligt mindre av miljöskäl. 

Processat kött och fågelkött, som exempelvis korv, bacon och skinka: Så lågt intag som möjligt. 

Minimalt intag av processat kött, alkohol och processade livsmedel som innehåller stora mängder av fett, salt och socker. 

Alkohol: Alla ska undvika alkoholintag, vid konsumtion ska den hållas mycket låg. Barn, ungdomar och gravida kvinnor ska helt avstå alkohol.

Näringsämnen: Jämfört med föregående upplaga av NNR 2012, rekommenderas nu:  

Högre rekommenderat intag: A-vitamin, E-vitamin, riboflavin, vitamin B6, folat, vitamin B12, vitamin C, kalcium, järn, zink, jod och selen.  

Lägre rekommenderat intag: tiamin och fosfor. 

Källa: Nordic Nutrition Recommendations 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.