Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) borde vi äta mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och nötter och få i oss mindre socker, salt och alkohol.
Rekommendationerna kring rött kött sticker ut något från tidigare publiceringar. Från att ha varit 500 gram per vecka rekommenderas nu max 350 gram, vilket motsvarar ungefär fem medelstora pannbiffar. Rött kött ska enligt NNR inte ersättas av kyckling, utan växtbaserad kost.
– Det är bättre för hälsan och miljön att äta mer grönsaker och baljväxter när man drar ner på köttet, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket och medlem i NNR-kommittén.
Inkluderar miljöaspekten
De här rekommendationerna utgår inte bara ifrån vad som är bra för våra kroppar utan också för miljön. I den sjätte upplagan av NNR inkluderas för första gången miljö- och klimatforskning.
- Generellt är det som är bra för hälsan också bra för miljön, säger Hanna Eneroth.
Näringsrekommendationerna baseras på aktuell forskning och uppdateras ungefär var tionde år av experter från de nordiska och baltiska länderna. Utifrån detta formulerar Livsmedelsverket nationella kostråd som bland annat styr matsedeln på sjukhus, äldreboenden och skolor.
Regeringen vill öka köttproduktionen
Innan Livsmedelsverket uppdaterar de svenska kostråden har regeringen begärt komplettering. De vill att myndigheten analyserar hur kostråden kan bidra till svensk försörjningsförmåga i händelse av kris och lyfter särskilt fram de goda förutsättningarna för ökad köttproduktion i Sverige.
– För mig är korna gräsmumsande beredskapslager som går runt på våra ängar, äter vall, bidrar till biologisk mångfald och binder kol som de trampar ner i marken, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
– Självklart så påverkar också livsmedelsproduktion klimatet. En ko som äter gräs rapar upp metan och det är inte bra, men annat har också en miljöpåverkan.
Livsmedelsverkets uppdrag ska redovisas senast den 30 april 2024.