Har du koll på alkoholen?

Uppdaterad
Publicerad

Läkare som bedömer om du har ett beroende ställer kontrollfrågor. Svarar du ”Ja” på 3 av de 6 frågorna är risken stor att du har ett beroende.

Frågorna kan besvaras i förhållande till alla typer av beroende, men i kvällens Fråga doktorn Hälsa används de i första hand för att diskutera alkoholberoende.

Se exempel på frågorna i klippet ovan!

Länkar för stöd och hjälp

Har jag makten över alkoholen eller börjar jag bli beroende? För att ta reda på det finns det test från Karolinska Institutet att göra online. Testet finns HÄR (extern länk).

Vill du veta vilken hjälp det finns att få för alkoholberoende i din region kan du klicka vidare till Vårdguiden HÄR (extern länk)

Är du anhörig och behöver hjälp med ett medberoende eller det som kan beskrivas som ett anpassningssyndrom finns hjälp hos bland andra Al-anon. Deras hemsida hittar du HÄR (extern länk).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.