Foto: SVT

Läs chatten: Anhörig till en som dricker för mycket

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska jag som anhörig göra när den jag älskar dricker för mycket? Carina Bång, anhörigterapeut och Jens Persson, läkare i Fråga doktorn, svarade på tittarnas frågor.

Scrolla ner för att komma till chatten.

Behöver du hjälp och stöd?

Om du är utsatt för brott, kontakta polisen genom att vid akuta fall ringa 112, eller genom att anmäla ett brott på deras hemsida.

Funderar du över dina eller någon annans alkoholvanor? På Alkoholhjälpen kan du prata anonymt med professionella rådgivare.

Även Välj att sluta och Anonyma Alkoholister erbjuder information och hjälp.

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Ring gratis och anonymt till 020 50 50 50.

Manscentrum erbjuder hjälp till män i kris.

Anhörig till en som dricker för mycket

Tack Carina och Jens för era svar, och tack såklart till alla tittare som ställt bra och viktiga frågor. Vi kommer säkert att få anledning att återkomma till detta ämne någon gång. På återseende! 💙

Hej alla!

Tack för bra och engagerade frågor. Jag blir berörd över att det är så många av er som som far illa, både direkt och indirekt.

Det är tydligt att detta är ett stort problem i många hem och jag hoppas att vi nått ut och kanske hjälpt någon ta ett kliv på hjulet, eller modet att hjälpa en anhörig.

Nu stänger vi chatten för ikväll!

Sköt om er!

Roffe • Hej Läkaren säjer att han har tystnadsplikt ang förtäring av alkohol, Varför har han då anmälningsplikt emot Transportstyrelsen om prover visar över 0,3 Pth Prov.

Hej Roffe!

Det handlar om att sämhället har gett mig och mina kollegor ett samhällsansvar (avseende trafiksäkerhet) och att man i det fallet bedömt (från samhällets sida) att det i somliga fall trumfar tystnadsplikten. Detsamma gäller vid brott som har längre fängelstraff på straffskalan.

Men som alltid är det en bedömningsfråga och mitt jobb är att hjälpa människor, inte sätta dit de. (det ingår dock även att skydda alla individer i samhället)

AnnMarie • Min partner har under hela vårt 15 åriga förhållande druckit 1-2 glas vin varje kväll. Nu har hon drabbats av cancer och jag misstänker att det beror på hennes alkoholkonsumtion. Tänker jag rätt eller är jag orolig i onödan?
Lilly

alkohol ökar risken för flera cancersorter. Sen är det svårt att säga i det individuella fallet, men statistiken är tydlig

Mikael • Hej
Om man dricker vin för njutningens skulle.
Dvs när man tillagar någon trevlig pasta eller liknande och dricker ett vin som passar till maten, som faktiskt förhöjer maträtten. Inga problem i övrigt, personlighetsförändring eller liknande.
Ligger i konsumtion som Danska socialstyrelsen rekommenderar.

Min fråga, är detta beteende ett problem ?

På din beskrivning låter det verkligen inte som ett problem. Men upplever du själv detta som ett problem?

Bodil • Är det extra farligt om man fått epilepsianfall i samband med alkohol?

alkohol sänker kramptröskeln och ökar risken för epileptiska anfall. Jag vet dock inte om det gör själva anfallet svårare att häva eller inte

Anders • Om en person är ärlig och berättar hur mycket hen dricker för läkaren måste läkaren tydligen anmäla det. Risk för körkortsindragning mm. Kan man inte få hjälp anonymt med de läkemedel som trots allt finns på marknaden utan att detta hamnar i personens journal?
Orolig anhörig

Hej anders, jag skrev ett längre inlägg om detta tidigare avseende körkort. Scrolla ned och jag hoppas du och personen i fråga vågar be om vårdens hjälp.

Är ni tveksamma kan ni börja med att vända er till kommunens beroendemottagningar istället för vården.

Lillan • Vad finns det för ”hjälpmedel”/medicin som hjälper en som dricker för mycket? Min man säger att han mår så dåligt av antabus så han vägrar att ta det.

Det finns fler alternativ, campral är en.

antabus gör att man mår dåligt när man dricker alkohol. Det är effekten.

Biverkan i form av depressiva symptom, magkatarr, dåsighet och huvudvärk är ganska vanliga.

Stort tack kära tittare, chattare, anhöriga och ni som är oroliga för er egen alkoholkonsumtion!
Slutligen vill jag bara säga att det finns hjälp, det finns hopp och det behöver inte alltid vara så här.
Varma hälsningar!
/Carina

Fundersam • Kan vården se om någon druckit för mycket under lång tid. Hur då. Trodde bara nlidprov visade värdet här och nu.

Dels kan man se på levervärdena om en person (sannolikt) skadat sin lever med alkohol.

Sen finns en provtagning i blod på ett ämne som bildas när vi dricker alkohol, då och inte annars, men det krävs omfattande och regelbundet intag för att det ska synas på proverna. En riktig fylla eller 2 på helgen ger oftast inget utslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet