Datoranimering av ett huvud i profil. Av en 450 00 gammal homo heidelbergensis, en av neanderthalarnas förfäder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är en av Europas första invånare – se forskarna återskapa hens utseende. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här återskapas en av de första européernas ansikte

Publicerad

I en grotta i södra Frankrike hittades för över 50 år sen en 450 000 år gammal skalle. Med hjälp av ny teknik har forskare nu gett den ett ansikte.

– Det känns rätt spektakulärt att kunna se henne, säger paleoantropologen Amélie Vialet i Vetenskapens värld: Europas förmänniskor.

Fyndet gjordes i Aragogrottan i södra Frankrike 1971. Skallen troddes först vara runt 21 000 år gammal. Men den skulle visa sig vara hela 450 000 år gammal och tillhöra homo heidelbergensis, en av neanderthalarnas förfäder.

– I våra gener bär vi spår av neandertalarna. Förmodligen bär vi även spår av deras förfäder, säger paleoantropologen Amélie Vialet.

Samlare och jägare

Arten tros vara bland de första människorna som befolkade Europa. De var nomadiska samlare och jägare som förflyttade sig med säsongerna för att hitta mat och skydd. De var robust byggda och hade relativt stor hjärna.

Forskare tror att arten haft komplexa sociala strukturer och bland annat haft begravningsriter. Man har även hittat verktyg i form av stenyxor.

Flera fynd har gjorts i Aragogrottan, som har varit en rik fyndplats för arkeologer i över 60 år.

Ny teknik har nu gett forskare möjlighet att rekonstruera hur de tror att homo heidelbergensis såg ut.

Se Vetenskapens värld: Europas förmänniskor i SVT Play eller på SVT2 måndag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.