Helveteseld som bältros kallas i folkmun är en smärtsam infektion som drabbar en tredjedel av den svenska befolkningen. Shingrix är det vanligaste vaccinet mot bältros och skyddar till 90 procent. Ett tjugotal länder som USA, Australien, och Tyskland har program som betalar hela eller delar av summan för vaccinet.
I Sverige undersökte man möjligheten att vaccinera äldre och människor med nedsatt immunförsvar. Både statliga och regionala uträkningar visar att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt att subventionera sprutorna.
Spela videon ovan för att se varför.
Bältros sällan smittsamt
Smittskyddslagen reglerar vad som kan ingå i ett nationellt vaccinprogram. En av punkterna är att det ska skydda mot smittspridning. Folkhälsomyndigheten kunde inte rekommendera bältrosvaccinet till ett nationellt vaccinprogram. Bältros anses inte vara tillräckligt smittsamt, utan beror på en återaktivering av vattkoppsvirus.
Statens medicinsk-etiska råd, Smer, är kritiska till hur smittskyddslagen ser ut och uppmanar att bältrosvaccin ska ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.
– Vi har bett regeringen att utreda möjligheten att bredda kriterierna för att fler vaccin skulle kunna komma i fråga, även sådana som inte hindrar smitta men motverkar att man blir allvarligt sjuk. I det läget skulle inte bältros uteslutas på formella grunder, säger Michael Lövtrup, utredningssekreterare vid Smer.
Om inte staten så kan regionen betala
Om ett vaccin inte ingår i ett nationellt vaccinationsprogram så kan varje region själva bekosta vaccinationen utifrån rekommendationer från Rådet för nya terapier (NT-rådet). NT-rådet ansåg att hälsovinsterna inte motsvarade kostnaden och rekommenderade att inte subventionera vaccinet.
Bältrosvaccin kan skydda mot demens
Ny forskning tyder på att bältrosvaccin också minskar risken för demens med 20 procent. Men i dagsläget anser NT-rådet att bevisen är för svaga för att man ska kunna räkna på det som en hälsovinst. Det krävs mer forskning som stärker kopplingen.
– Detta är en i raden av flera studier från olika delar av världen som ganska så samstämmigt har pekat mot den här minskade risken, säger Hugo Lövheim, geriatrikprofessor i Umeå.
Skyddet mot bältros är redan väldigt bra hos Shingrix, att det kan finnas skydd mot demens kan förändra bilden menar Hugo Lövheim.
– Om man nu lägger till ytterligare möjliga goda effekter så kanske vågskålen tippar över till att man ska subventionera.