Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsikterna går isär kring alkohol och amning. Frida Dangardt: ”Barnet har rätt till en nykter förälder” Foto: Storyblocks

Nya råd kring alkohol och amning väcker debatt

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationerna gällande alkohol och amning kan komma att skärpas. Något som sågas av vissa – men välkomnas av andra.

– Det är den trenden som finns över hela världen i dag, säger Frida Dangardt, docent i barnfysiologi vid Sahlgrenska akademien och universitetssjukhuset i Göteborg.

Frågan om alkohol och amning har orsakat en het debatt den senaste tiden. Anledningen är att de nya nordiska näringsrekommendationerna kan innehålla riktlinjer om att ammande kvinnor helt bör avstå alkohol. En som har reagerat starkt mot rådet om nolltolerans är Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

– Det är totalt ovetenskapligt, bakåtsträvande och moralistiskt, säger Wold i en intervju med Svenska Dagbladet.

Men det har även höjts röster som är för striktare rekommendationer. I en debattartikel i samma tidning skriver Frida Dangardt och Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin vid Karolinska institutet, att det finns risker med alkohol vid amning – och att det är bäst att avstå.

– Jag tycker det är på tiden att rekommendationerna ändras, säger Frida Dangardt till SVT.

Rekommendationer ligger till grund för Livsmedelsverkets kostråd

De nya rekommendationerna ska presenteras den 20 juni och ligger till grund för Livsmedelsverkets riktlinjer kring kostråd i Sverige.

Viktor Ahlqvist, doktorand med inriktning på hälsa under graviditet vid Karolinska Institutet, tycker det vore olyckligt om den svenska myndigheten ändrade sina rekommendationer, från dagens begränsade alkoholintag – till total avhållsamhet.

– När det inte finns någon evidens att tala om blir risken att man bara skuldbelägger kvinnor, säger han.

Hör Viktor Ahlqvist och Frida Dangardt utveckla sina resonemang i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.