Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Joakim Zander, lektor i EU-rätt vid Lunds universitet, regleringarna som gör att vissa tror att ett införande av gårdsförsäljning skulle kunna äventyra det svenska alkoholmonopolet. Foto: SVT

Johan Hultberg (M): Gårdsförsäljning av alkohol inte långt borta

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från små bryggerier och andra alkoholtillverkare, men Socialdemokraterna och andra är tveksamma.

– Det kommer riskera att vi inte kan behålla det försäljningsmonopol som vi har, som är grunden för den svenska alkoholpolitiken, säger Lena Hallengren (S) i SVT:s Sverige möts.

Tidöpartierna är överens om att de vill införa gårdsförsäljning av alkohol men behålla Systembolaget. Den senaste utredningen i frågan föreslår ett genomförande som bedöms vara förenligt med det svenska alkoholmonopolet. Alkoholmonopolet är ett undantag från EU:s handelsregler och omgärdas av en del villkor. 

– Jag är otålig, jag hade önskat att det här var på plats för länge sen. Samtidigt är jag glad att vi har en socialminister som är noggrann, som går igenom de remissvaren som kommit in och hur vi kan göra detta på ett klokt och bra sätt, säger Johan Hultberg (M), riksdagsledamot och medlem i socialutskottet.

– I min värld borde inte propositionen vara långt borta, fortsätter han.

Hallengren: “Finns inte samsyn”

Socialdemokraterna är däremot tveksamma till att införa gårdsförsäljning, eftersom de inte litar på utredningens slutsats. 

– Det känns kreativt av utredaren, men det finns definitivt ingen samsyn om att förslaget inte hotar monopolet, säger Lena Hallengren (S). 

– Jag står här därför att jag är orolig för vad som händer om det svenska detaljhandelsmonopolet faller. 

Kanal för svenska produkter

I klippet ovan förklarar Joakim Zander, lektor i EU-rätt vid Lunds universitet, regleringarna som gör att vissa tror att ett införande av gårdsförsäljning skulle kunna äventyra det svenska alkoholmonopolet. 

– Tar man in gårdsförsäljning så skapar man en kanal för svenska produkter att nå sina konsumenter, som utländska produkter saknar, säger han. 

Se hela Sverige möts på SVT Play.

Fakta: Utredning av gårdsförsäljning

Staten har utrett om det går att införa en möjlighet till gårdsförsäljning av alkohol utan att riskera alkoholmonopolet i Sverige. Utredningen föreslår gårdsförsäljning med vissa regler. Det ska gälla små tillverkare, vara i samband med ett betalt studiebesök och försäljningen få max innefatta 3 liter starköl, 3 liter vin och 70 centiliter sprit.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.