Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför kvällens debatt om svensk alkoholpolitik frågade SVT Gävleborna vad de tycker.

Gårdsförsäljning av alkohol – för eller emot? SVT-debatt från Gävle i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen sänds SVT:s debattprogram Sverige möts från Stortorget i Gävle. Det kommer handla om svensk alkoholpolitik och gårdsförsäljning av vin, sprit och öl. SVT besökte Valbo köpcentrum för att höra vad några besökare tycker.

– Jag hoppas det går igenom. Det ser likadant ut över hela Europa där Sverige ligger på efterkälken. Det är för mycket förbud här, säger Glenn Johansson.

Och ägaren till Teve Kvarn i Järvsö, som är en av länets producenter av alkoholhaltiga drycker, hör till dem som ser fram emot att det ska bli möjligt menar att sälja alkohol på gården:

– Vi ser det som en förutsättning för att vi ska försöka ha någon typ av besöksverksamhet överhuvudtaget, säger Jonas Larsson.

Men Sven Wahlmark hör till dem som förespråkar att behålla de regler vi har idag:

– Det är bättre att ha det här på Systembolaget.

Vissa menar att ett tillstånd skulle kunna hota Systembolagets försäljningsmonopol. I debattprogrammet kommer bland annat representanter för whiskytillverkaren Mackmyra, politiker och nykterhetsförespråkare medverka.

Gårdsförsäljningutredningens förslag i korthet

800 redan befintliga tillverkare skulle ges möjlighet att bedriva en parallell detaljhandel med alkohol i Sverige – både i storstäder och på landsbygd. ​

Alla alkoholdrycker innefattas.​

Alkoholförsäljningen får ske sju dagar i veckan.​

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.