Från arkivet: Det svenska alkoholmonopolet

Uppdaterad
Publicerad

Gårdförsäljning av vin och sprit går att kombinera med det statliga monopolet, enligt regeringens särskilda utredare. Frågan, som utretts två gånger tidigare, kan bli nästa steg som luckrar upp statens ensamrätt från 1955.

Det så kallade motbokssystemet, som reglerade alkoholbruket i ett försök att få svenskarna att dricka mindre, infördes 1919. Det skulle dröja fram till 1955 innan boken ersattes av vårt nuvarande systembolag.

Statliga Systembolaget fick ensamrätt att sälja alkohol i detaljhandeln, med samma syfte som motboken – att värna om folkhälsan och hålla nere konsumtionen. Men med tiden har monopolet fått ge vika för en något mer öppnare marknad.

I samband med inträdet i EU upphörde monopolet på att importera och distribuera alkohol, och avskaffades gjordes även Systembolagets ensamrätt till försäljning av vin och sprit till restauranger. Sedan 2007 är det numera också tillåtet för svenskar att beställa alkohol från andra EU-länder.

Gårdsförsäljning har ännu inte genomförts, trots att frågan legat på bordet tidigare.

Se det svenska alkoholmonopolets långa resa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.