Kerstin Abrahamsson och Ingrid Carlsson i Torhamn har tillsammans börjat testa på vinodling. Foto: Konrad Olsson/SVT

Vännerna lär sig odla vin på fritiden

Publicerad

De hade ingen erfarenhet av att göra vin men började odla druvor på gården i Torhamn. Nu siktar Kerstin Abrahamsson och Ingrid Carlsson på att årets skörd ska leda till deras första vin under nästa år.

Det började med en kurs för drygt 15 år sedan som Ingrid Carlsson i Torhamn gick innan hon började med grönsaksodling. Sedan kom tankarna på att sätta ut vinplantor på gården tillsammans med Kerstin Abrahamsson, som också bor i byn.

De var sedan tidigare bekanta med Jim Nilsson på Tjurkö, en av de tre kommersiella vinodlare i Blekinge. Han har fungerat som mentor när de jobbat med vinodlingen som består av ungefär 100 rankor.

– Det har varit mycket arbete och en del förarbete innan vi kunde sätta plantorna. Man kunde inte ta druvor första året utan det är först nu under andra året som vi tagit en klase per planta. Nästa år kan det bli lite mer, säger Ingrid Carlsson.

”Mycket jobb”

Vintillverkning är en lång process och årets skörd är inhämtad men står och puttrar i damejeanner. Sedan är förhoppningen att vinet ska vara färdigt under våren nästa år.

– Det är mycket jobb och vi har träffats här varje måndag men nu ligger det i vila efter sommaren. Så vi har stora förhoppningar att vinet ska smaka gott och det återstår att se, säger Kerstin Abrahamsson.

Svenskt vin

Sedan början av 2000-talet har intresset för kommersiell vintillverkning ökat kraftigt.

I slutet av 2020 fanns 57 registrerade vingårdar i Sverige som odlar och framställer vin, enligt SCB:s företagsregister och Föreningen Svenskt Vin. Under de senaste fem åren har ett 20-tal tillkommit.

Vintillverkning sker främst i de sydligaste landsdelarna tack vare ett gynnsammare klimat. Skåne är centrum för svensk vinproduktion med drygt 60 procent av alla vingårdar. Även i Blekinge, Halland, Gotland och Stockholm finns flera vinproducenter. Kommuner med flest vinproducenter är Höganäs (5), Kristianstad (5), Simrishamn (4), Ystad (4), Helsingborg (3), Båstad (3) och Karlskrona (3).

Arealen av professionell vinodling uppgår till runt 150 hektar. Där ingår även unga odlingar med druvstockarna som ännu vuxit till sig och ger skörd.

Svenska vingårdar har på senare år rönt stora framgångar i internationella vintävlingar. Under 2020 belönades svenska viner med 25 medaljer, varav fyra guld, vid tävlingar i Spanien, Tyskland, Frankrike och England.

Källa: Dryckesbranschrapporten 2021.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.