Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ju mer alkohol man dricker desto större risk” – hör Cecilia Johansson, doktorand på Umeå Universitet, svara på tre frågor om alkoholstudien. Foto: Linnea Vennström/SVT

Ny studie vid Umeå universitet: Några glas vin ger ökad risk för hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Knappt fem glas vin per vecka ökar risken för män att drabbas av hjärtproblem i form av förmaksflimmer. Det visar en ny studie från Umeå universitet. Men den nuvarande definitionen för riskbruk ligger på 14 glas per vecka.

– Det vi kommit fram till ligger bra mycket under de rekommendationerna, säger Cecilia Johansson, doktorand på Umeå Universitet.

baseras dels på data från ungefär 100 000 personer som genomgått hälsoundersökningar i Västerbotten, samt journaler och EKG av drygt 600 personer från Norsjö och Skellefteå som fått förmaksflimmer.

Bland deltagarna i hälsoundersökningar gick det att se en tydlig koppling mellan alkoholkonsumtion och förmaksflimmer bland män, men inte bland kvinnor.

Sambandet sågs bara hos män

Hos män som drack 4,8 standardglas per vecka ökade risken att drabbas av förmaksflimmer – med 20 procent. Ett standardglas motsvarar ett litet glas vin eller 33 cl starköl.

– Tidigare studie har visat ökad risk på högre nivåer. Men vi har sett att alkoholkonsumtion redan vid den här nivån har samband med ökad risk, säger Cecilia Johansson.

– Det mest förvånande är att redan på den här nivån av alkoholkonsumtion är en ökad risk hos män men inte hos kvinnor.

Möjliga teorier till varför det skiljer sig åt skulle kunna kopplas till skillnader i kvinnor och mäns allkoholvanor.

– Att man dricker på olika vis, olika typer av alkohol, att det kan finnas en större alkoholkonsumtion hos män, men det behöver vi forska mer kring, säger hon.

”Farlig sjukdom”

Ungefär 330 000 svenskar har fått en förmaksflimmerdiagnos och det är den vanligaste kroniska hjärtarytmisjukdomen. Nedsatt ork, andfåddhet och yrsel är några av symptomen hos de som drabbas. Diagnosen innebär också ytterligare hälsorisker.

– Det är en farlig sjukdom och är kopplat till hjärtsvikt och stroke, säger Cecilia Johansson.

Hör Cecilia Johanssons om när alkoholkonsumtionen blir riskfylld i videon.

Vad menas med riskbruk?

Riskbruk av alkohol innebär förhöjd risk för skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.

Med riskbruk menas att dricka:

  • Fler än 9 standardglas per vecka om du är kvinna
  • Fler än 14 standardglas per vecka om du är man
  • Fler än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle om du är man
  • Fler än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle om du är kvinna.

Fakta: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.