Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du alkoholforskaren om mysteriet bakom varför alkoholkonsumtionen minskar. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Unga dricker allt mindre: ”Alla är förvånade över utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2004 dricker det svenska folket allt mindre alkohol, enligt en rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning. Och det är framförallt bland unga som konsumtionen minskar. Och det är inte heller så att unga bytt ut alkohol mot droger. 

– Unga i dag lever mer hälsosamt än tidigare och de är också mer skötsamma inom andra områden, säger Anna Raninen, ansvarig på alkoholforskningsfrågor på Systembolaget. 

CAN:s rapport utgår från självrapporterad alkoholkonsumtion. 

På det stora hela har alkoholkonsumtionen hos den svenska befolkningen minskat med 15 procent sedan 2004. Men minskningen är störst bland de yngre. Personer mellan 17–29 år dricker 30 procent mindre 2021 jämfört med 2004. Och i ålderskategorin 30–49-åringar ser man en 35-procentig minskning.

Äldre dricker mer

Den enda ålderskategori som har en uppgång i sitt drickande är den äldsta, de som är 65 år och uppåt. 

Ökningen förklaras framför allt av att kvinnor i den åldersgruppen dricker mer – deras konsumtion har ökat med 46 procent medan männens konsumtion är upp 17 procent.

Hör alkoholforskaren om mysteriet bakom varför alkoholkonsumtionen minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.