Foto: SVT

Polisen om mannen som dog i arresten

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat om Angelita Nooni som tidigare varit gift med mannen som avled i polisens arrest. Hon är kritisk till polisens agerande och oroar sig över rättssäkerheten. Nu svarar Annika Laestadius som är verksamhetschef för lokalpolisområde Örebro på kritiken.

– Vi har rutiner för vilken tillsyn vi ska ha över de vi förvarar i arrest. Många av de som är frihetsberövade är ju påverkade av någon form av drog och det är många gånger därför de sitter i arresten. Då har vi en tillsynsskyldighet och den fullföljer vi så gott vi kan och i en del fall så har inte det räckt.

Mannens liv gick inte att rädda

Det var klockan kvart i tolv natten den 25 maj som personalen upptäckte att mannen hade slutat andas i arresten. Återupplivningsförsök inleddes omgående och ambulans var snabbt på plats. Men mannens liv gick inte att rädda och klockan 00:59 dödförklarades han.

Man död i arresten

Hur tror du att det påverkar människors tilltro till polisen?

– Jag hoppas inte det påverkar, för jag kan säga att vi är jättenoga med vår tillsyn och man är aldrig ensam i arresten. Man jobbar aldrig ensam, just för att man skall kunna utföra den här fysiska tillsynen. Vi dokumenterar ju all tillsyn och det har jag full tilltro till att man gör, säger Annika Laestadius.

Här kan du läsa om Angelita Noonis kritik mot polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i arresten

Mer i ämnet