Dessa tre taxvalpar har hittats dumpade längs E18 i helgen. Foto: Polisen

Polisen: Valparna kan ha smugglats in i landet

Uppdaterad
Publicerad

De övergivna hundvalparna som hittades längs E18 i helgen är nu formellt omhändertagna enligt djurskyddslagen. Polisen tror nu att valparna kan vara insmugglande i landet.

I och med det formella beslutet om omhändertagande kommer alla tre valparna nu att flyttas ihop i ett jourhem.

– Vi har inte hittat någon ägare och allt pekar på att de dumpats efter vägen, konstaterar Malin Germer på Örebropolisen till SVT Tvärsnytt.

– Vi måste undersöka dem och se till att de är friska och får alla nödvändiga vaccinationer innan det kan bli aktuellt med eventuella omplaceringar.

Var hundarna kommer ifrån är ännu oklart. Men enligt utredaren Marianne Alexandersson på Karlskogapolisen kan en möjlig förklaring vara att hundarna smugglats in i landet.

– Det skulle kunna vara så att någon smugglat in hundarna i tron att det skulle gå att sälja dem. När det inte gått så har man helt enkelt gjort sig av med valparna. Regelverket i Sverige är väldigt strikt när det gäller djurförsäljning så det är inte så lätt som många kanske tror, säger Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.