Foto: TT

Potatistjuvarna flyger in över länet

Publicerad

Under september mellanlandar många tranor vid Kvismaren, innan de beger sig söderut. Förra veckan räknades antalet tranor till 17 000.

På sin väg till Spanien, där de tillbringar vintern, mellanlandar många tranor vid Kvismaren utanför Örebro.

– Kvismaren hyser absolut flest tranor under hösten, säger ornitologen Magnus Friberg på Kvismare fågelstation.

Potatis en favorit

Anledningen är, enligt honom, åkermarken som finns i området. Samt att det finns bra övernattningsplatser.

– Vi försöker få dem att gå till den gröda som redan är skördad. Så äter de spillsäd och sådana saker. Men framförallt tranor gillar potatis och morötter. Och där kan kostnaderna bli ganska stora, om de hittar de åkrarna, säger Magnus Friberg.

Skrämselmetoder används

Det görs en hel del skada från tranorna, men även mycket förebyggande arbete. Framförallt med hjälp av olika skrämselmetoder, såsom gasolkanoner på åkrarna.

– Och åker man runt här i området kan man se alla möjliga konstiga drakar och grejer på åkrarna. Allt är för att skrämma både tranor och gäss.

Skymningen ger bäst chans

Tranorna lockar även en hel del besökare och den bästa chansen att se dem är vid skymingen. Det passade Erik Jakobsson på att göra under måndagskvällen.

– Jag är här och kollar på när tranorna håller på och samlar sig för att flyga ner söderut. Men jag är ingen fågelskådare, jag bara njuter av det vackra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.