Foto: TT/Somaliska riksföreningen

Riksintresse för Örebrodemonstration

Publicerad

Vänsterpartiet måste ta sitt ansvar och utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) efter att hon delat en högerextrem propagandafilm på nätet. Det menar Somaliska riksföreningen som nu ansluter till helgens demonstration utanför V-kongressen i Örebro.

– Vi kräver att Vänsterpartiets ledning agerar. Vi accepterar inte att blir utsatta för diskriminering på grund av att vi är afrosvenska, säger Jama Abdikani, styrelseledamot i Somaliska riksförbundet.

Demonstrationen äger rum i eftermiddag på Olof Palmes torg, alldeles utanför Vänsterpartiets kongress, i centrala Örebro.

Orsaken till demonstrationen är att Kulturföreningen i sin samtid vill att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) ska uteslutas från Vänsterpartiet efter att hon delat en högerextrem propagandafilm på sin Facebooksida.

Kränkta och förnedrade

Arrangörerna räknar med att runt 100 personer kommer att delta i demonstrationen. Bland dem finns representanter från Somaliska riksförbundet som fått många reaktioner på Amineh Kakabaveh (V) agerande.

– Folk ringer hela tiden och är upprörda. Alla somalier i Sverige känner sig kränkta och förnedrade, säger Jama Abdikani från Somaliska riksförbundet.

Har bett om ursäkt

Amineh Kakabaveh (V) har i efterhand tagit bort filmen från Facebooksida och bett om ursäkt. I tisdags meddelade partiet att hon tagit en paus från sitt utåtriktade politiska arbete, men det räcker inte menar sitt Jama Abdikani.

– Vänsterpartiet profilerar sig som antirasistisk. Vi förväntar oss att partiledningen tar sitt ansvar och utesluter människor som inte står upp för antirasistiska värderingar och allas lika värde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.