Skärpt fängelsestraff för svenskarna i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

De fängslade svenskarna i Tunisien, Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson, har dömts till ytterligare ett års fängelse. Det bekräftar Utrikesdepartementet för SVT Tvärsnytt.

I januari 2014 dömdes Daniel Bakke från Sala och Per-Åke Helgesson från Örebro till sex respektive tolv års fängelse för förberedelse till kidnappning i Tunisien. Enligt de själva skulle de ha hjälpt en norsk kvinna, vars fyraåriga dotter förts bort av sin tunisiska pappa.

På måndagen dömdes de båda till ytterligare ett års fängelse i tunisisk domstol. Detta bekräftar Utrikesdepartementet för SVT Tvärsnytt.

Fängslade i Tunisien

– Men vi har inga uppgifter på vad de dömts för. Domen är så pass färsk så vi vet inte, säger Erik Wirkensjö på UD Press.

Den nya domen innebär att straffen för de båda svenskarna nu är uppe i sju respektive 13 års fängelse.

Domen från januari har överklagats, men förhandlingen har skjutits upp flera gånger. Senaste gången det sköts upp var den 3 februari i år. Nytt datum är 14 april.

Från UD:s håll följer man ärendet, och den 12 mars var en företrädare på besök hos svenskarna i fängelset i Tunisien.

– Men vad det mötet handlade om eller vad som framkom vill vi inte kommentera, säger Wirkensjö.

Fakta

  •  Enligt Amnesty International har det Tunisiska rättssystemet stora problem med korruption. Flera rapporter finns om hur polisen misshandlar och torterar fångar.  
  • Enligt BRÅ har antalet anmälningar om egenmäktighet med barn nästan fördubblats sedan 2006.  
  • Även hos UD märker man en uppåtgående trend vad det gäller barn som försvunnit utomlands med den ena föräldern. Den ökande rörligheten över gränserna, ökat resande och allt fler gränsöverskridande familjebildningar är enligt UD förklaringen och man tror att ökningen kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängslade i Tunisien

Mer i ämnet