Daniel Bakke (till vänster) har släppts men Pelle Helgesson (till höger) är kvar i fängelset. Foto: Privat

Svensk fri efter fyra år i tunisiskt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Bakke, 41 år, från Sverige har suttit i fängelse i Tunisien i fyra år. Nu har han fått komma hem igen och mötte familjen på Arlanda.

2012 reste Daniel Bakke till Tunisien tillsammans med kollegan Pelle Helgesson och en norsk kvinna. Kvinnans dotter hade tagits till Tunisien av sin pappa. Bakke och Helgesson, som arbetade för ett säkerhetsföretag fick i uppdrag att återhämta barnet.

Men innan de två kunde försöka hämta hem barnet greps de av tunisisk polis och anklagades för förberedelse till kidnappning. Både Bakke och Helgesson dömdes till långa fängelsestraff.

Fängslade i Tunisien

För tre veckor sedan benådades Bakke och har nu återvänt till Sverige. Det skriver Aftonbladet.

– De har ett system att utlänningar ska släppas. När du har suttit halva tiden av ditt straff ska du släppas om du är utlänning. Vi har inga släktingar där, bara det lilla området och gården. Jag satt av fyra av fem år, säger Daniel Bakke till VLT efter att ha landat på Arlanda.

Mötte familjen på flygplatsen

– Det var helt otroligt. Det går inte att beskriva. Jag har väntat så länge på den här stunden. Det har varit upp och ner, fram och tillbaka. En berg- och dalbana. Jag har hoppats, men jag trodde aldrig att det skulle ta så lång tid innan jag fick se honom, säger Mona Östlund, Daniel Bakkes mamma till tidningen.

Hon har korresponderat veckovis med Daniel Bakke under de fyra åren.

– Jag har skrivit mejl varenda vecka och försökt tala om vad som händer här hemma. Hur vi har arbetat för att han ska kunna komma hem.

Hård vardag

Det har vittnats om att det tunisiska fängelser har hårda levnadsförhållanden.

– Vi var väl 15 stycken som delade på 35 kvadratmeter. Det var väldigt primitiva förhållanden. Lunchen kom ibland och då var det en stor kastrull som rullades in. Det var mest en kolhydratsoppa för att hålla en levande, säger Daniel Bakke.

Känslorna efter att ha kommit hem är svåra att beskriva:

– Jag har inte ställt om än. Det första jag gjorde när jag kom till Paris var att ta ett glas vin. Då kände man kände sig som en människa. Men man får ta det pö om pö. Det är för mycket omställning just nu.

Pelle Helgesson har inte släppts ännu, men Bakke säger att de har anlitat en advokatbyrå i Paris som jobbar på att få hem honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängslade i Tunisien

Mer i ämnet