Foto: SVT

Sköt kvinna i halsen av svartsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 14 januari förra året som en 29-årig kvinna i Gyttorp utanför Nora träffades av ett skott i halsen och snart misstänktes en 23-årig man för att ha hållt i pistolen. Det gjordes en husrannsakan hos 23-åringen och poliserna som genomförde den misstänkte snart att de kommit till en brottsplats, trots att blodspår städats bort.

Med hjälp av likhundar hittades en 46-årig mördad mans kropp undangömd i Pårap utanför Helsingborg, en man som bodde tillsammans med 23-åringen men som varit försvunnen en tid. Han var mördad med flera knivliknande hugg mot både huvud och rygg.

På måndagen åtalades den 23-årige mannen för mordet i Skåne och idag kom stämningsansökan även för mordförsöket i Gyttorp. I det målet misstänks han också för framkallande av fara för annan eftersom ytterliggare en person befann sig i lägenheten där kvinnan sköts.

Mordförsök i Gyttorp

Knyts till brottsplatsen

Det finns viss teknisk bevisning som knyter 23-åringen till brottsplatsen utanför Nora. Till exempel vet man att hans telefon befunnit sig där.

– Han medger att han varit på platsen och avlossat vapnet, men han medger inte försök till mord, säger åklagaren Lars Duberg.

Målen kommer avgöras i Helsingborgs tingsrätt efter varandra från och med den 18:e februari, som två separata händelser med två olika åklagare, men under samma målnummer eftersom de misstänks hänga ihop.

Motivet tros vara den mördade mannen ska ha skickat en vänförfrågan på Facebook till kvinnan i Gyttorp, som 23-åringen ansåg sig ha någon slags relation till.

– De har haft någon form av relation men de har olika uppfattning om den, säger Duberg, som ansvarar för den delen som anklagelserna mot 23-åringen som handlar om mordförsöket i Gyttorp.

Kan ha varit psykiskt störd

I samband med att mannen häktades genomgick han en mindre psykiatrisk undersökning som visade att han kan ha varit psykiskt störd när han begick dåden som han anklagas för.

Om tingsrätten finner honom skyldig kan en ny rättpsykiatrisk undersökning göras för att se om han ska dömas till fängelse eller vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök i Gyttorp

Mer i ämnet