Tony Byström vid förhandlingar i Örebro tingsrätt. Foto: SVT

Chanserna små för Byström

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten och Tony Byström, före detta Olsson, är pessimistiska.

Liksom förra gången örebroaren Tony Olsson, numera Byström, ansökte om att få sitt straff tidsbestämt, gör Rättsmedicinalverket, RMV, bedömningen att det är hög risk att Byström återfaller i allvarlig brottslighet om han släpps. Enligt RMV finns flera tungt vägande riskfaktorer som är kopplade till Byströms, vid flera tillfällen konstaterade, personlighetsstörningsproblematik och hans antisociala livsstil.

Tung kriminalitet

Samma faktorer har gjort, menar RMV, att hela Byströms vuxna liv bestått av tung kriminalitet och anstaltsvistelser. Björn Hurtig, Byströms advokat, håller inte med om RMV:s bedömning.

– Risken för återfall är inte stor, Tony har genomgått en påtaglig förändring, han är gift, har skrivit böcker och tagit en magisterexamen i historia.

Just studierna och Byströms utökade sociala nätverk, berör RMV också i sitt uttlåtande som något positivt. RMV konstaterar att Byström haft en positiv utveckling de senaste åren. Han har mindre benägenhet till misskötsamhet har deltagit i program och medling med brottsoffer och har själv, flera gånger, sagt att hans ambition är att inte återfalla.

Många samtal

Björn Hurtig har varit Byströms advokat sedan 2004. Hurtig berättar att de båda haft många och långa samtal under åren och att han känner Byström bättre än vad RMV:s utredare gör. Hurtig menar att återfallsrisken är liten men han tror att tingsrätten kommer gå på RMV:s bedömning.

– Chansen att han ska få tidsbestämt straff är låg, säger Björn Hurtig.

God impulskontroll

I tidigare uttlåtanden har Byströms impulskontroll bedömts vara god, men 2012 varnades han av Kriminalvården efter att ha varit i handgemäng med en annan intern. Byström säger att det handlade om självförsvar, men oavsett, menar RMV, i ljuset av den händelsen är det inte längre okomplicerat att säga att hans impulskontroll är god.

Stor risk

RMV menar vidare att risken för att Byström, som är en ökänd person, kommer att provoceras utanför murarna är stor och då måste hans impulskontroll vara tillräckligt bra för att hantera mer krävande situationer än vad de flesta utsätts för. Det faktum att Byström inte heller fått några permissioner från anstalten är också en osäkerhetsfaktor menar RMV.

Tror inte på tidsbestämt

Liksom Björn Hurtig tror inte heller Tony Byström själv att han kommer att få tidsbegränsat straff, det framgår i RMV:s uttlåtande. Om tingsrätten ändå går på Hurtigs linje kommer han att förespråka en utslussningsperiod på tre år. Kriminalvården, som också lämnat ett yttrande, bedömer att det krävs en utslussningsperiod på två till två och ett halvt år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.