Många av landets kommuner försöker med olika metoder att få de stora kajflockarna att flytta bort från stadskärnorna.
Men trots att mycket tid och pengar satsas på att flytta på fåglarna hjälper det inte. Kajorna trivs helt enkelt för bra i de varma stadskärnorna.
– Det finns mycket mat för dem och det finns gott om boplatser. Så egentligen är det en situation som vi har skapat själva, säger Niklas Aronsson, informationsansvarig vid Sveriges ornitologiska förening.
Lär sig på nolltid
Kajor är mycket vaksamma, duktiga på att upptäcka faror och lär sig snabbt att undvika dem. Dessutom lär de sig snabbt vad som är en riktig fara och vad som är en bluff.
Skrämskott ger effekt första gången, men inte på sikt. Låtsas-ugglor av plast har visat sig vara helt verkningslösa.
– Det lär de sig på nolltid att det inte är farligt. Så problemet är jättesvårt att komma tillrätta med, säger Niklas Aronsson.
Antalet ökar långsamt
Försök att skjuta kajor har inte fått ner antalet på några års sikt. Tvärtom har det totala antalet kajor i Sverige blivit fler, enligt Sveriges ornitologiska förening.
– De har ökat långsamt de senaste decennierna, utan tvekan, säger Niklas Aronsson.
Finns det några effektiva metoder att få kajorna att lämna stadskärnorna?
– Nej. Det finns inga supereffektiva metoder. Vi har skapat en situation som är väldigt bra och positiv – för kajorna. Det är väldigt svårt att komma tillrätta med det. Det man kan göra är att ta bort det som lockar, det vill säga mat och boplatser.
Kajsäkrar skorstenar
På flera håll i Sverige håller man just nu på att kajsäkra skorstenar och prång där fåglarna kan bygga bo. Samtidigt pågår arbete med att sätta lock på papperskorgar och snabbt städa bort slängd mat från gator och torg.
Det kommer att göra det svårare för kajorna – men det krävs stora insatser och nya idéer för att få dem att flytta från städerna.
– Folk tror att det finns en enkel lösning. Något man kan gå ut och göra och så är problemet löst. Men det funkar inte riktigt så med kajor. Det är ett problem vi måste lära oss att leva med, säger Niklas Aronsson, Sveriges ornitologiska förening.