Foto: Andreas Ericson

Nyanlända kan vara svar på lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

För att lösa lärarbristen i den svenska skolan erbjuds nyanlända lärare en kortare utbildning för att snabbare nå arbetsmarknaden. På tisdagen avslutades den första kursen vid Örebro universitet.

Lärarbristen i den svenska skolan har varit ett problem under många år. Idag finns tusentals lediga tjänster inom förskola, grundskola och gymnasium. Samtidigt är det många nyanlända som är utbildade lärare som inte får jobb.

Tio års erfarenhet

– Jag har varit engelsklärare i tio år i Syrien och Turkiet, nu hoppas jag bli det i Sverige också, säger Delshan Omar.

Delshan är en av de 58 nyanlända lärare som under det senaste halvåret läst snabbspår. Precis som det låter ska det vara en snabbare väg in på arbetsmarknaden. Förutom vid Örebro universitet anordnas likande utbildningar vid fem andra universitet och högskolor.

– Jag tror att det är jättebra för oss som är nyanlända att snabbare komma in i skolsystemet, säger Dina Al Taher.

Foto: Kjell-Åke Larsson/SVT

SVT Play: Se reportaget med Dina och de andra lärarna

Undervisat i skolor

Förutom att lära sig om hur den svenska skolan fungerar har dom läst svenska men även varit ute och undervisat i skolor två dagar i veckan.

– Det handlar mycket om hur lärare är i Sverige och hur skolsystemet fungerar, säger Batoul Husen.

För samtidigt som det finns likheter så är det skillnader mellan det svenska och syriska skolsystemet.

– I Sverige finns det andra och fler lagar som man måste följa som lärare, säger Batoul Husen och får medhåll av Dina Al Taher.

Dina Al Taher är en av dem som gått utbildningen. Foto: SVT

– Samtidigt har lärarna i mitt hemland ett större ansvar i klassrummet medan här i Sverige får eleverna själva söka information.

Praktik blandat med teori

Efter kursen kan deltagarna om de förutom sin lärarexamen har kunskaper motsvarande svenska på gymnasienivå få en lärarlegitimation. I vissa fall krävs även kompletterande kurser på högskolenivå. Men Dina Al Taher har trots att kursen slutar idag redan fått klart med sin lärarlegitimation och kommer snart att kunna undervisa i matematik ute i skolorna

Hur stor roll spelade snabbspår för att du skulle få din lärarlegitimation?

– Det spelade stor roll för att jag fick information på både svenska och arabiska så jag kunde förstå. Att få göra praktik parallellt med teorin var jättebra, säger Dina Al Taher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.