Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Spelar kort med djävulen”

Uppdaterad
Publicerad

Kumla kommun köper vårdplatser av det privata vårdföretaget Attendo Rynningeviken i Örebro. Ett beslut som får skarp kritik av Vänsterpartiet i Kumla som kallar det att spela kort med djävulen.

– Det handlar om skattepengar som går till vinstdrivande företag som Attendo som bara ser till vinst och girighet. Det är ungefär som att spela kort med djävulen själv, säger Staffan Göransson (V), oppositionsråd i Kumla.

Enligt Kumla kommun rör det sig om ett månadsavtal på fem vårdplatser. Platserna är till för Kumlabor som är färdigbehandlade på Universitetssjukhuset i Örebro, men som inte är tillräckligt friska för att åka hem.

#vårdkris

– Vi ser att antalet ökar och med respekt för de som behöver medicinsk behandling på USÖ, så har vi tagit det här beslutet för en kortare period, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kostsamt för kommunen

I dagsläget finns mellan fem och åtta färdigvårdade Kumlabor på USÖ. Varje dygn kostar de kommunen 4.300 kronor per person, vilket är nästan 2.000 kronor mer än vad kommunen nu får betala Attendo.

– Den bästa lösningen är att låta dem vara kvar på USÖ även om det kostar. På så sätt kan vi garantera vården och omsorgen för de gamla, säger Staffan Göransson (V).

Enligt Katarina Hansson (S) har kommunen försökt köpa korttidsplatser av grannkommunerna, men utan att lyckas. De har även öppnat en avdelning på Solbacka med åtta korttidsplatser, och senare under veckan öppnas ytterligare två.

– Vi kommer också att öppna platser på Skolvägen när vi ser att vi har lokaler som är anpassade för verksamheten, säger hon.

Tomt sedan invigningen

För Attendo Rynningeviken blir det de första gästerna. Boendet har stått har stått tomt sedan 2013 eftersom Örebro kommun inte velat ha med Attendo att göra. Detta efter att man funnit brister på ett annat av Attendos boenden i Örebro.

– Vi har gått in och säkrat upp att det är en bra verksamhet. Det är vi som är ytterst ansvariga för att det är kvalitétssäkrat, och vi kommer hela tiden att följa att våra äldre har en bra vård och omsorg, säger Katarina Hansson (S).

Med anledning av Vänsterpartiets kritik låter Attendo hälsa att de har ett gediget kvalitetsarbete, vilket även kommer att stå i fokus på boendet i Rynningeviken.

– Min huvudsakliga uppgift är att bedriva en kvalitativ verksamhet på Rynningeviken. Vi som jobbar här brinner för vård och omsorg, och vi gör allt för att nå det målet, säger Marie Björklund, ansvarig för Attendo Rynningeviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårdkris

Mer i ämnet