Förvånas över uppmärksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Örebropolisen Peter Springare vill inte kommentera hur hans inlägg i sociala medier nu används för att förklara Donalds Trumps uttalande om Sverige.

Polismannen Peter Springares inlägg på sociala medier har fått stor uppmärksamhet i både Sverige och andra länder. Senast efter den amerikanske presidenten Donald Trumps uttalande om att något hänt i Sverige. Tevekanalen Fox News lyfte fram hans inlägg som ett exempel på att Sverige har problem med invandring.

Hur ser du på att det togs upp i det sammanhanget?

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

– Jag har egentligen ingen kommentar kring det. Men det jag funderar över är hur stor den här frågan är när den kommer upp i sådana här sammanhang. Den ligger nedtryckt på något vis, säger Peter Springare.

SVT Play: Se hela inslaget

”Förstod att det skulle bli reaktioner”

Det är snart tre veckor sen han skrev inlägget på sociala medier där han beskrev sin verklighet på jobbet. Hur invandrare är kraftigt överrepresenterade, som både offer och misstänkta, i grova våldsbrottsutredningar.

– Det är lite som att ha öppnat en tryckkokare och jag förstod att det skulle bli reaktioner, säger Peter Springare.

Varför skrev du det här?

– Egentligen bottnar det i vår oförmåga att klara upp brott och jag kan konstatera att det bara går nedåt. En brottskategori som är väldigt komplex och som hela tiden ökar är de mycket grova våldsbrotten som slukar mycket resurser och tid, vilket även avspeglar sig på den övriga verksamheten, säger Peter Springare.

”Få upp politikerna på banan”

Han har under många år arbetat som förundersökningsledare på avdelningen för grova brott. Han pekar på att många av gärningsmännen har sin bakgrund i utanförskapsområden, men poängterar att det inte handlar om att peka ut invandrare som orsaken till problemen. Istället vill han få igång en politisk diskussion om hur man kan minska utanförskapet.

– Syftet med det här var att få upp politikerna på banan och få de att våga ta tag i frågorna. Det handlar inte på något sätt att peka ut invandrare som orsaken till någonting, utan det är brist på en vettig politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet