Den låga vattennivån gör läget akut för både kommersiell båttrafik och småbåtsägare som vill ta sig ut i Hjälmaren. Foto: Monika Bruhn /SVT

Stopp i farleden – båtarna kan bli fast

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli stopp för båttrafiken från Örebro ut till Hjälmaren, det rapporterar P4 Örebro. Nu är farleden så grund på vissa ställen att till och med privata båtägare kan få problem.

Att farleden mellan Örebro och Hjälmaren bör rensas och muddras råder det inga tvivel om men nu börjar läget bli akut, det rapporterar P4 Örebro.

”Läget är akut”

På de värsta ställena är det bara 1,5 meter djupt vilket inte bara ställer till det för större båtar och kommersiell trafik utan även de privata ägarna som har sina båtar i småbåtshamnen.

Muddring av Hjälmaren

– Det här har man hållit på och pratat om i flera år, säger Rolf Nordenberg, ordförande i Örebro båtklubb till SVT Örebro. Men ni är läget akut. Jag har haft min båt nere i hamnen sedan 60-talet och jag har aldrig sett så lågt vatten som det är nu.

Flera problem att lösa

På Örebro kommun finns ansvarig ingenjör Peter Lindqvist som också helst skulle se att farleden blev muddrad men han har flera problem som måste lösas först. Till exempel vad man ska göra med muddringsmassorna.

– Förr fick man lägga upp det som grävdes upp vid sidan av farleden men det är inte tillåtet längre eftersom muddringsmassorna innehåller gifter, konstaterar han.

Försöker reda ut vem som är ansvarig

Att skicka muddringsmassorna till Ekokem och elda upp dem skulle kosta mer pengar än vad kommunen har råd med. Möjligtvis kan det gå att använda massorna till att bygga bullervallar eller eventuellt också en konstgjord ö i Hjälmaren, men ska i så fall först godkännas av Länsstyrelsen.

– Men vi vet inte heller vem som egentligen är ansvarig för själva muddringen. Om det är kommunen, Sjöfartsverket ett gammalt vattenvårdsförbund eller någon annan. Jag sitter här med gamla pärmar och försöker reda ut vem som är ansvarig för vad.

Fast i hamnen

Kommunen har dock avsatt pengar för muddringsarbete som var tänkt att genomföras 2019. Det är väldigt tveksamt om man istället kan hinna med det i sommar.

– Förmodligen inte, säger Peter Lindqvist. Det är jättetråkigt för båtägarna men vi har ett regelverk vi måste hålla oss till.

Blir det riktigt illa blir båtarna fast i Örebro hamn och tar sig varken in eller ut.

– De som kan får ta ut sina båtar med trailer och lägga i någon annanstans, säger Rolf Nordeberg. Det här är verkligen en trist historia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muddring av Hjälmaren

Mer i ämnet