Foto: Polisen/SVT

Stor insats när okänd granat ska desarmeras

Uppdaterad
Publicerad

I minst 50 år har en granat legat på marken i Dalkarlsberg utanför Nora utan att någon tagit hand om den. Efter närmare undersökning visar det sig att desarmeringen kommer att bli en omfattande historia.

Hans Eriksson på polisregion Bergslagen är samordnare för ärenden som handlar om farliga ämnen. Det kan handlar om kemiska-, biologiska-, radiologiska-, nukleära- eller som i det här fallet explosiva ämnen.

Att bli av med den gamla granaten i Dalkarlsberg har visat sig innebära en omfattande insats. Unik till och med. Och det kommer att kräva att delar av Dalkarlsberg utryms.

Granaten i Dalkarlsberg

– Det har bara desarmerats en granat av den här storleken en gång tidigare, konstaterar Hans Eriksson.

Helt okänd historia

Granaten har enligt polisen legat i en villaträdgård i 50-60 år, och det var när fastighetsägaren vände sig till polisen som det hela tog fart.

Men granaten som väger 350 kilo och har en diameter på 305 millimeter är inte bara stor. Den har en helt okänd historia. Trots flera försök har man inte lyckats att identifiera den. Vad den innehåller är också oklart men att den innehåller något har försvaret kunna konstatera efter att ha röntgat den.

– Entreprenören som ska desarmera den har vänt sig till flera länder genom olika nätverk men ingen känner igen den, konstaterar Hans Eriksson. Jag har förstått att det är ovanligt. I värsta fall innehåller den trotyl, i bästa fall är den fylld med betong av någon som vill ha den i trädgården.

Det skulle enligt Hans Eriksson kunna vara en granat av samma typ som används i en kusthaubits.

Bofors skjutfält ligger bara ett par kilometer bort från fyndplatsen och Bofors har också tillverkat liknande artilleripjäser men den tillverkningen lades ner på 50-talet. Ingen där har heller kunnat identifiera granaten.

Tar flera dagar

Eftersom man inte kan identifiera granaten vet man inte heller hur tändanordningen är konstruerad. Då kan man inte heller garantera säkerheten för den som ska hantera den.

Följden blir nu att desarmeringen kommer att ta flera dagar.

– Först måste man bygga en skyddsbarriär och bygga in granaten med sand och betongelement. Försvarsmakten är med och lämnar direktiv på hur det ska gå till.

Fastigheter måste säkras

Sen måste man också gå igenom fastigheter som ligger i närheten och titta på hur de är konstruerade och se hur man kan förebygga eventuella skador om granaten skulle brisera.

– Det blir en marktryckvåg och en lufttryckvåg och en kraftig detonation, uppskattar Hans Eriksson. Det är osannlikt att det skulle ske men för säkerhets skull måste vi vara förberedda.

Inga boende kvar i området

Området närmast granaten i Dalkarlsberg kommer också att utrymmas och ingen av fastighetsägarna kommer att få vara kvar i området.

– Vi har inte bestämt hur stort säkerhetsområdet ska var ännu. När vi har gjort det kommer vi att samarbeta med Nora kommun och se till att alla i området får information och att de har någonstans att vara medan desarmeringen pågår.

Desarmeringen är just nu planerad till 15 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet