Landshövding Maria Larsson och Marcel Klaassen har stora förväntningar. Foto: Adam Larsson/SVT

Storslagna planer på semesterby utanför Grythyttan – men ingen finansiering klar än

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan började arbetet med att försöka etablera en semesterby på Hälgsnäsudden utanför Grythyttan. Under tisdagskvällen höll representanter ett informationsmöte för allmänheten.

– 2020 siktar vi på att börja bygga, säger talespersonen för projektet Marcel Klaassen.

Det är ett nederländskt projekt som går under namnet ''Lake resort bergslagen'' och handlar om att anlägga en stor semesterby utanför Grythyttan. I planerna finns nu exempelvis att det ska byggas 270 villor, ett hotell med 200 rum och restauranger. Det kommer byggas i olika faser, där man säger nu att 2020 ska den första fasen inledas. Därefter tar man det allt eftersom att bygga upp det resterande.

– Jag är hundra procent säker på att det blir av. Sedan får vi se i hur stor omfattning det blir i slutändan, säger Marcel Klaassen.

Lake resort Bergslagen

Intresset under informationsmötet var stort. Få stolar var tomma i Folkets hus i Hällefors. Med på mötet fanns finländska husentreprenörer, landshövdingen och kommunala representanter för att nämna några.

Frågetecken kring finansieringen

Efter mötet var det flera åhörare som ställde sig frågan hur det ser ut med finansieringen, något som inte nämndes under mötet.

– Det ser ju jättebra ut så klart, vilket lyft det kan bli för kommunen. Men vi fick inte reda på någonting kring ekonomin, säger Mikael Fredin.

René Snel från Nederländerna är projektägare och var närvarande på mötet.

– Finansieringen är inte klar i detta läge. Men vi har kontakt med investerare och de är positiva, säger han.

Hur säker är du på att investerarna kommer att investera?

– Jag kan inte vara helt säker. Men jag skulle säga 95 eller 99 procent säker, säger René Snel.

Mycket positiva

Både Hällefors kommun och länsstyrelsen är det närmast lyriska till projektet och framhåller vilket lyft det kan ge för hela länet, om projektet kommer till skott.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med de drivande inom projektet. Från länsstyrelsens sida ser vi inte några hinder för att projektet kan realiseras. Jag hoppas det blir verklighet, säger landshövding Maria Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lake resort Bergslagen

Mer i ämnet