Foto: SVT

Storstenshöjden AB stämmer kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En stämning mot Örebro kommun har lämnats in till tingsrätten där arrendatorn, Storstenshöjden AB, nu kräver att få köpa backen enligt beslut som kommunfullmäktige tog 2008.

I stämningsansökan finns ett underskrivet köpekontrakt från den 17 juni 2009 som undertecknats av dåvarande ordförande i Örebro kommun Staffan Werme (FP) och arrendatorn Johan Larson som driver Storstenshöjden AB.

I stämningen kräver Storstenshöjden AB att kommunen lämnar över köpebrevet eftersom man menar att arrendatorn fullföljt sin del av avtalet.

Försäljningen av Storstenshöjden

Det framgår också att arrendatorn hotat med stämning redan 2011. Inför hotet om stämning ska kommunen ha gått med på att sälja anläggningen om en ny värdering av fastigheten genomfördes. Trots så skedde så blev det alltså inget av med köpet.

Ny vattendom stoppade upp processen

Problem med vattentillförseln till snökanonerna och en ny vattendom gjorde att köpet drog ut på tiden och för några veckor sedan meddelade Örebro kommun att försäljningen till Storstenshöjden AB inte skulle bli av och att man skulle kontakta andra intressenter.

Varken arrendatorn Johan Larsson eller kommunalrådet Björn Sundin (S) som skött försäljningen av Storstenshöjden efter Staffan Werme (FP) vill kommentera stämningen.

Det vill däremot förre ordförande i Örebro Staffan Werme som alltså också är den som skrivit på köpeavtalet 2007:

– Det är unikt att ett privat företag stämmer Örebro kommun på det sätt som nu sker, säger Staffan Werme, kommunalråd för Folkpartiet. Ändå är det inte förvånande. De senaste veckornas offentliga hantering av de så kallade förhandlingarna mellan kommunalrådet Björn Sundin och bolaget har både lagt vägen och asfalterat den fram till gårdagens händelse.

– En rättsprocess kommer att kosta örebroarna pengar. Men det som är mest bekymmersamt är att ägandet till anläggningen nu blir oklart. Under hela den tid som processen pågår, och det kan vara år, stoppas all den utveckling som anläggningen så väl skulle behöva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av Storstenshöjden

Mer i ämnet