Foto: SVT

Storstenshöjden mötte kommunen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Storstenshöjden och Örebro kommun fortsätter. På måndagen möttes parterna i rätten.

Att få köpa eller inte få köpa en skidbacke. Den frågan har Storstenshöjden AB brottats med i flera år, och i dag var det dags att möta Örebro kommun i tingsrätten för en första, förberedande förhandling.

Kommunen hävdar att Storstenshöjdens markköp är ogiltigt, på grund av att en vattendom inte kommit i tid, medan Storstenshöjden menar att man har rätt att köpa marken.

Försäljningen av Storstenshöjden

– Storstenshöjdens uppfattning är att köpet ska fullföljas av kommunen, eftersom man i mitten på juni 2011 betalade hela köpeskillingen och därigenom bekräftade att man var beredd att genomföra köpet, säger Storstenshöjdens advokat Johan Hjortsberg.

– Avtalet är klart och tydligt utformat. Det finns ett villkor som fastställer att finns inte vattendom inom två år så är köpet ogiltigt. Det är kommunens inställning att eftersom vattendomen inte kommit inom två år så finns inget köp, säger Peter Bredelius som är Örebro kommuns juridiska ombud.

– Storstenshöjdens uppfattning är att det här villkoret kom till för att skydda Storstenshöjden, inte för att skydda kommunen. Därmed är man skyldig att fullfölja köpet, säger Johan Hjortsberg.

Hotas av vräkning

Nu vill kommunen dessutom vräka företaget med omedelbar verkan, eftersom kommunen anser att köpet är ogiltigt och att det arrendeavtal som tidigare fanns är uppsagt.

– Ja, det skulle ju ha skett i mitten på mars, och eftersom man inte har flyttat kommer vi att lämna in en ansökan om avhysning, säger Peter Bredelius.

Men Storstenshöjden AB vägrar att flytta.

– Vår uppfattning är att det inte finns något arrendeavtal eftersom det finns en skyldighet för kommunen att fullfölja köpet, säger Johan Hjortsberg.

Ingen av parterna vill gå med på förlikning, men under måndagens förhandling nämnde kommunens ombud att man eventuellt kan föra separata diskussioner om att skriva ett nytt köpavtal. Men frågan är om det verkligen finns en vilja att göra det.

– Ja, det kan man väl tänka sig. Det har vi varit öppna för tidigare, säger Johan Hjortsberg.

Så hur tror du att det här kommer att gå?

– Den frågan får du nog ställa till kommunen, men Storstenshöjden är intresserade av att diskutera.

– Man kan naturligtvis aldrig utesluta att sådana diskussioner kommer att föras, men det är ingenting som ligger i mitt uppdrag i dag, säger Peter Bredelius.

Huvudförhandlingen i målet kommer preliminärt att hållas i november, och då blir det upp till tingsrätten att avgöra om det blir något köp eller inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av Storstenshöjden

Mer i ämnet