Foto: SVT

Svårare för nyanlända att bli behöriga

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att knappt en tredejdel av de nyanlända niondeklassarna är behöriga till gymnasiet.

När Tvärsnytt besöker Navets skola i Örebro på måndagförmiddagen pluggar eleverna i språkklassen för fullt. Det är SO på schemat och det är inte bara en – utan två lärare som undervisar. En på svenska och en som pratar med eleverna på deras hemspråk, somaliska.

– Vi förenklar ingenting, vi förklarar på svenska men när man inte förstår kan man få stöd från den somaliska studiehandledaren, berättar verksamhetsledaren Per Johansson.

En av eleverna är Mohamed Ali Shire som kom från Kenya till Sverige för tio månader sedan och har gått i språkklassen sen den startades i januari.

– Det är jättebra, man måste gå i skolan för att lära för framtiden, säger han.

Sju år att lära sig ett nytt språk

På måndagen presenterade Skolverket statistik över niornas betyg i Sverige. Totalt är det drygt 87 procent som är behöriga till gymnasiet. Allra bäst går det för eleverna med helt svensk bakgrund medan de som bott i Sverige i fyra år eller mindre, som eleverna på Navet, är de som har det allra svårast att klara kraven – knappt 28 procent är behöriga. Inte så förvånande, enligt lärarna på Navet.

– För de som bara studerat här i ett halvår är det helt omöjligt. Det tar fem till sju år att lära sig ett nytt språk, säger Suzanne Gynnhammar, studie- och yrkesvägledare och lärare på Navet.

Ser ljust på framtiden

Och Thomas Esbjörnsson (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Det är självklart inte okej, vi måste göra bättre, säger han.

Samtidigt menar Suzanne Gynnhammar att framtiden ser ljus ut.

– Vi tror att de flesta av de elever som går i åttan i dag kommer att vara behöriga till gymnasiet om två år – faktiskt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.