Ovanligt många fjordingar har synts vid Karlslund de sensaste dagarna. Foto: SVT

Om fjord-SM: ”Det är tävlingar på lika villkor”

Uppdaterad
Publicerad

I fyra dagar har det tävlats på Karlslund, ett nittiotal hästar och hundra ryttare och kuskar har gjort upp om bland annat SM-titeln i en rad olika grenar. Tävlingarna har dock bara varit för fjordhästar.

De norska hästarna har varit på plats vid Karlslund i Örebro sedan i torsdags. Och att det är just fjordhästar är avgörande för den aktuella tävlingen.

– Det är speciellt för att det är hästar från en och samma ras som tävlar mot varandra och inte mot lite mer tävlingsinriktade hästar. Här blir det mer på lika villkor, säger Katarina Mellquist som var tävlingsledare.

En familjehäst

Fjordhästen är lite tyngre än många andra ridhästar men också en riktig allroundhäst vilket syns i tävlingsprogrammet. Det har varit klasser i körning, hoppning och dressyr samt utställningar. En del hästar tävlar i allroundklass, vilket betyder att de både körs och rids.

Johan Lundberg Larsson tävlar i hoppning och vann bland annat sexårschampionatet med hästen Kronos.

– Man kan ha fjordhästar till jättemycket, det är verkligen en familjehäst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.