Nio arbetare utvisades efter att flera tillslag gjorts mot byggarbetsplatser. Foto: TT Bild

Tillslag mot byggarbetsplatser i Örebro

Publicerad

Efter att ha gjort oanmälda kontroller på byggarbetsplatser i bland annat Örebro har fall av brott mot lagar och regler upptäckts. Följden har bland annat blivit att nio personer som arbetat på en byggfirma i staden utvisats.

32 byggföretag, inklusive underleverantörer, fick under förra veckan oanmälda kontroller av Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket.

Syftet har varit att hitta arbetsgivare som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar i Sundsvall, Stockholm, Norrköping, Örebro och Göteborg.

LÄS MER: Nio män utvisade efter polistillslag

– Myndigheterna har olika uppdrag, regler, kunskap och metoder. Genom samarbete kan vi från olika håll komma åt företag som bryter mot regelverken i olika branscher, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens.

Kontrollerna har bland annat lett till :

  • 5 förbud att fortsätta arbetet på grund av allvarliga arbetsmiljörisker
  • 11 sanktionsavgifter gällande bland annat bristande fallskyd
  • cirka 25 omhändertagna personer, varav nio utvisats i Örebro
  • 1 förundersökning mot ekonomisk brottslighet
  • 15 påbörjade ärenden om brister i bestämmelser runt personalliggare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.