Foto: SVT

Tsunamin blev en vändpunkt för Anna

Uppdaterad
Publicerad

Flodvågskatastrofen annandag jul 2004 förändrade livet för många svenskar. För Örebroaren Anna Jinghede blev det början på en ny karriär.

Våren 2005 fick Anna Jinghede ett telefonsamtal från id-kommissionen som ville att hon skulle delta i identifieringsarbetet i Thailand. Hon arbetade då som tandläkare på Folktandvården i Örebro och hon hade precis blivit klar rättsodontolog.

– Till en början var det väldigt omtumlande. Jag kunde aldrig föreställa mig omfattningen – 5.500 avlidna människor som jag skulle hjälpa till att undersöka, säger Anna Jinghede.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Det blev totalt tre resor till Thailand, men också en inre resa och hon bestämde sig att söka till Polishögskolan. Målet var att bli kriminaltekniker och i början av december tog hon examen.

– Jag hade en hemlig dröm redan i tonåren om att bli polis och när jag var i Thailand blev jag medveten om hur skört livet kan vara. Vill man göra något, så ska man göra det, säger Anna Jinghede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt minns tsunamin 2004

Mer i ämnet