Foto: Frida Danielsson/SVT

Vattnet är drickbart igen

Uppdaterad
Publicerad

En större vattenläcka inträffade mellan Hallsberg och Östansjö under torsdagen.

Uppdatering den 19/6 klockan 9.00: Sedan lördagskvällen går det bra att dricka vattnet igen, rapporterar Hallsbergs kommun på sin hemsida.

Läckan på överföringsledningen mellan Hallsberg och Östansjö upptäcktes vid lunchtid under torsdagen, vilket gjorde att stora delar av samhället blev utan vatten i kranarna.

Vid 19.30-tiden på torsdagen kunde Hallsbergs kommun konstatera att läckan var lagad. Trots att vattnet kommit tillbaka i hushållen kvarstår kokningsrekommendationen.

– Eftersom ledningen var trycklös finns det risk att föroreningar kommit in i systemet. Vi ska ta prover på vattnet i dag och tills vi får tillbaka resultaten kvarstår vår rekommendation att koka det vatten man ska dricka, sa Clas-Göran Classon, förvaltningschef drift- och serviceförvaltningen i Hallsbergs kommun, under fredagsmorgonen.

Enligt honom tar det minst tre dagar innan kommunen med säkerhet vet i vilket skick dricksvattnet är i. Det innebär att alla måste fortsätta koka vattnet tills dess att Hallsbergs kommun meddelar att det åter är drickbart.

– Det går utmärkt att tvätta sig eller duscha i vattnet, men ska man dricka det måste man koka först.

Kommunen har nu kört ut dricksvatten till Östansjö. En större tank finns vid pizzerian och en mindre vid gruppboendet Östansol.  

Jan-Erik Fredriksson bor i det drabbade området och hämtade vatten under dagen.

– Det går an att vara utan vatten under några dagar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.