Våldsamt upplopp i Oxhagen

Uppdaterad
Publicerad

Flera maskerade personer attackerade polisen vid ett större bråk i stadsdelen Oxhagen i Örebro under lördagskvällen. Vid flera tillfällen ska molotovcoctails kastats mot polisen.

Polisen ska vid 21-tiden fått kännedom att en större gruppering förberedde sig för ett bråk i området.

– Vi blev larmade dit då flera personer gör gällande att en större samling människor har samlats och pratar om att de ska bråka, oklart med vem, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Oro i Oxhagen

Polisen ska även fått uppgifter om att personer ska ha inhandlat en större mängd bensin på omkringliggande bensinstationer och att en fasad på en tvättstuga stod i brand.

Flera patruller skickas till platsen, varpå ett 30-tal maskerade personer beväpnade med olika tillhyggen, gick till attack mot polisen.

– Det ska ha förekommit rusningar mot polisen och man ska även ha kastat två molotovcoctails mot polisfordonen, säger Johan Wallenius.

Stenkastning ska även ha förekommit mot polisbilarna. Polisen har under kvällen hittat bensinflaskor och högar med gatsten på, vad man kallar ”strategiska platser”. En polishelikopter lånades in från Stockholm för att bevaka händelserna.

Vid midnatt hade det lugnat ner sig i område, men en större styrka finns kvar på platsen under natten.

– Vi jobbar brottsförebyggande för att inte några fler brott begås och att tredje person inte kommer till skada. Att lagföra någon är en lägre prioritet i sammanhanget. Det kan låta rått men det är så vi får göra, säger Johan Wallenius.

– Vi arbetar med att ta kontroll över området och behålla kontrollen.

Personerna ska ha varit ungdomar och vuxna män. Inga gripanden har gjorts. Enligt polisen har ingen kommit till skada.

Polisen rubricerar händelserna som: våldsamt upplopp, brand genom skadegörelsen, förberedelse till grov skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Oxhagen

Mer i ämnet