Under de två senaste veckorna har förbrukningen ökat igen. Foto: Christine Olsson/SCANPIX

Vattenförbrukningen i Örebro ökar igen

Uppdaterad
Publicerad

I december gick Örebro kommun ut och uppmanade invånarna att spara vatten på grund av vattenbrist. Förbrukningen sjönk till en början men har nu ökat igen.

Enligt Örebro kommun såg det bra ut i början av februari med en förbrukning på 14 procent lägre än motsvarande period förra året. Men under de två senaste veckorna har trenden vänt och förbrukningen ökat igen.

– Vi har full förståelse för att det är svårt att hålla i ett förändrat beteende över tid. Vi vill därför påminna om att vi fortfarande har ett allvarligt läge och uppmanar örebroarna att åter igen kraftsamla och spara vatten, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef på Vatten och avlopp, i ett pressmeddelande.

Vattenbristen i Örebro län

Läs mer: Kommunen uppmaning – spara på dricksvattnet

Nivån stiger långsamt

Samtidigt stiger långsamt nivåerna i de tre aktuella sjöarna Ölen, Toften och Storbjörken och ligger just nu över gällande vattendomarna.

– Det är positivt att nivåerna i sjöarna stiger men eftersom det inte verkar bli någon vårflod att tala om, är läget tyvärr fortfarande ansträngt, säger Leif Rehnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet