200 protesterade mot nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

En namninsamling med 4000 namn och en ljusmanifestation. Söderköpingborna vill ha kvar sin vårdcentral som nu ska läggas ner.

200 människor samlades vid femtiden på onsdagen för att manifestera mot att en av två vårdcentraler försvinner. Det hölls tal och sjöngs sånger i Region Östergötlands ära.

För dyrt

Anledningen till att vårdcentralen måste stängas igen är för höga kostnader. Söderköpings kommun har tidigare försökt hjälpa regionen genom att halvera hyran för lokalen, men det har inte hjälpt. Det har SVT tidigare rapporterat om.

– Vi vill gärna se att vi har två vårdcentraler i Söderköping eftersom att det bidrar till servicen till våra kommuninnevånare, sa kommunalrådet Mattias Ravander (S) till SVT i samband med deras räddningsförsök.

Den aktuella vårdcentralen drivs av regionen. Söderköpings andra vårdcentral drivs i privat regi och det är den som kommer att finnas kvar i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.