Tinnerö eklandskap utanför Linköping. Foto: Arkivbild/SVT

Begärs häktad för mordförsök i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som misstänks för mordförsöket på en 19-årig man i Linköping i helgen begärdes i dag häktad.

Mannen begärs häktad på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden. Därmed anser åklagaren att bevisningen mot 22-åringen har stärkts sedan han i söndags blev anhållen som skäligen misstänkt.

Nya uppgifter

De stärkta misstankarna handlar bland annat om att man har kunnat koppla 22-åringen till ett vapen. Vilken typ av vapen det handlar om och i vilket sammanhang det skulle ha använts vill inte åklagaren gå in på av utredningstekniska skäl, men hon bekräftar att vapnet inte direkt har med mordförsöket att göra.

– Men det finns även andra uppgifter i utredningen som nu stärker misstankarna mot honom, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Av häktningsframställan framgår att åklagaren menar att det finns risk att 22-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Det uppges också finnas risk att 22-åringen fortsätter med brottslig verksamhet.

Hittades skottskadad

Det var tidigt på söndagsmorgonen som en 19-årig man hittades skottskadad i närheten av Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap söder om Linköping.

19-åringen uppges ha fått allvarliga, men ej livshotande, skador.

Enligt polisen är både offret och den misstänkte 22-åringen kända för att röra sig i den kriminella gängmiljön i Linköping.

Greps och släpptes

Den 22-årige mannen greps i slutet av april tillsammans med en 23-årig man i samband med en polisinsats i stadsdelen Hejdegården i Linköping. Då gällde misstankarna grovt vapenbrott, vilket de båda senare också blev häktade för.

Men så sent som i förra veckan släpptes 22-åringen, som tidigare dömts för flera brott, på fri fot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.