April 2014. Ungdomar beväpnade sig med stenar och tillhyggen mot polisen och satte bland annat eld på en bil i Skäggetorps centrum. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Polisen: Gängvåldet i Linköping trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Nattens mordförsök där en 19-årig man hittades skjuten söder om Linköping är en upptrappning på den senaste tidens gängrelaterade våld i staden. Det säger polisen till Östnytt.

Den 19-årige mannen vårdas fortfarande på sjukhus för allvarliga skador, sedan han tidigt imorse hittats skottskadad i friluftsområdet Tinnerö eklandskap utanför Linköping.

En 22-årig man anhölls på söndagseftermiddagen som skäligen misstänkt i ärendet, det vill säga den lägre misstankegraden.

– Vilken roll han haft i det vet jag inte, men på något sätt är han inblandad, säger Tobias Sundström vid östgötapolisen.

”Gängrelaterad kriminalitet”

22-åringen, som hämtades in till förhör vid lunchtid, är känd av polisen sedan tidigare och polisen misstänker att händelsen är kopplad till gängkriminalitet.

– Vi känner till att den skjutne 19-åringen har anknytning till gängrelaterad kriminalitet i Linköping, där har vi träffat på honom tidigare. Han är också dömd för brott, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Vilken typ av brott?

– Det kan jag inte gå in på.

Attentat och upplopp

Den senaste tiden har Linköping skakats av flera allvarliga våldsdåd. Det handlar bland annat om skottlossning, brandattentat och knivskärning, främst i stadsdelarna Ryd och Skäggetorp.

För en månad sedan utbröt ett upplopp i Skäggetorp där ett 50-tal personer kastade sten och byggde barrikader mot polisen.

Sedan dess har bland annat ett stort antal personer gripits för förberedelse till grov misshandel efter att polisen kontrollerat bilar i de drabbade områdena.

”En upptrappning”

Söndagsmorgonens händelse rubriceras som försök till mord alternativt dråp.

– Det här är naturligtvis en upptrappning som har skett nu under natten. Exakt vad det innebär håller vi för oss själva, men om man jämför med den senaste veckan så får man se det här som en upptrappning, säger Thomas Agnevik.

En kriminalteknisk undersökning har genomförts på platsen vid Tinnerö eklandskap och polisen arbetar nu med att sammanställa resultatet, parallellt med andra utredningsåtgärder.

– Vi arbetar brett och vi förhör personer som kan ha uppgifter att lämna, säger Agnevik.

Oklar brottsplats

Tror ni att han blev skjuten där han hittades?

– Det har jag ingen bestämd uppfattning om just nu. Det kan vara så, men brottsplatsen kan också vara en annan. Det får utredningen visa, säger Thomas Agnevik.

Var det någon fara för allmänheten?

– Det finns alltid faror för allmänheten när kriminella personer skjuter mot varandra. I det här fallet har jag inga uppgifter på att det skulle ha funnits så många andra utomstående på den här platsen.

Vädjar till allmänheten

Polisen vädjar nu till allmänheten att höra av sig med eventuella tips eller iakttagelser som kan sättas i samband med nattens händelser eller den gängkriminella brottsligheten i Linköping.

– Vår bestämda inriktning är att vi ska motarbeta all våldupptrappning som finns i den här miljön, säger Thomas Agnevik.

Det handlar bland annat om att öka synligheten och om trygghetsskapande åtgärder runt om i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.