Fredrik Kliman, presstalesman, Polismyndigheten i Östergötlands län Foto: Polisen Östergötland

Skottlossning och knivskärning i Ryd

Uppdaterad
Publicerad

Flera händelser med inslag av våld inträffade under fredagskvällen och lördagsnatten i stadsdelen Ryd i Linköping.

Strax före 22 inkom larm om att en flaska med brännbar väska, så kallad molotovcocktail, kastats mot ett flerfamiljshus på Rydsvägen. Ingen person skadades och räddningstjänsten kunde släcka branden. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Strax före 02:00 på lördagsmorgonen inkom ett nytt larm nära Ryds herrgård där vittnen uppget att de set bråk mellan flera personer. De ska även ha hört skottlossning i samband med bråket.

Strax efter konstaterade polisen att en person knivhuggits på platsen. Personen fördes till sjukhusets akutmottagning men hade inte livshotande skador.

Under morgonen har polisen spärrat av området, och tagit flera föremål i beslag. Händelsen rubriceras som försök till mord.

Vid 05:14 inkom nästa larm till polisen att någon skjutit mot en lägenhet på Rydsvägen. Vittnen har hört skottlossningen. I lägenheten fanns flera personer men ingen har skadats. Händelsen har i nuläget rubricerats som försök grovt olaga hot samt skadegörelse. Brottsplatsen är tills vidare avspärrad för vidare utredningsåtgärder.

Gängrelaterat?

Polisens presstalesman Fredrik Kliman säger till Östnytt att man inte kan utesluta att våldet är gängrelaterat. Det har varit oroligt under en tid i området där, senast för ett par dagar sedan då polisen ryckte ut för att förhiindra konfrontation mellan olika grupper.

I nuläget finns ingen gripen för händelserna under natten.

Många poliser

– Vi har en hög polisnärvaro och tagit höjd för eventuella händelser här, säger Fredrik Kliman. – Vi har mobiliserat krafter och vi utreder alla händelser parallellet och förhoppningsvis kan vi gripa någon för det här senare.

Fredrik Kliman berättar även att polisen finns på plats för att svara på allmänhetens frågor.

Polisen har under dagen sökt av stora områden som varit avspärrade och man vill komma i kontakt med vittnen som kan ha sett eller hört någonting.

Kommunalråd kritisk

Kommunalrådet moderaten Paul Lindvall reagerar starkt på det som hänt i Ryd. På Facebook skriver han att händelserna är allvarliga och oacceptabla.

Han menar att polisen måste avsätta tillräckliga med resurser för att få stopp på gängkriminalitet och olika uppgörelser i Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.