En väktare får inte fortsätta efter att ha misshandlade en känd sångerska. Foto: Arkivbild/TT

Efter gängbråken – väktare patrullerar på skola

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens oroligheter i Linköping har Nya Rydsskolan tagit hjälp av väktare för att öka tryggheten på skolan.

Ryd och Skäggetorp är stadsdelar som varit särskilt utsatta vid helgens sammandrabbningar mellan kriminella grupperingar.

Nya Rydsskolan, med närmare 400 elever, har i samråd med kommunens säkerhetsavdelning beslutat att anlita ett vaktbolag.

– Vi har tagit in en trygghetsväktare som finns på skolan eftersom att personal och föräldrar är oroliga, säger rektor Inger Sandin.

Gängbildningar

Hon säger att det inte finns någon hotbild mot skolan, men att den senaste tidens händelser gjort människor skärrade.

– Vi har haft lite gängbildningar som har rört sig utanför skolan under en period, sådana som inte går på skolan, säger Inger Sandin.

Linköpings kommun, polisen, fastighetsbolag och universitetet samarbetar nu för att skapa trygghet i Ryd.

– Kommunen genomför en mängd åtgärder och vi kommer bland annat ha poliser på plats som kan svara på frågor och skapa trygghet i de aktuella områdena, sade polisens presstalesman Erik Thulin på tisdagen.

Ingen oro bland elever

Att polisen har ökat sin närvaro i området beskriver rektor Inger Sandin som en trygghetsfaktor.

Under helgen, när sammandrabbningarna var som värst, hade Nya Rydsskolans fritidsgård extra personal i tjänst.

För elever som vill prata om det som hänt så arbetar två kuratorer på skolan med att stötta.

Hur är stämningen bland eleverna?

– Den är bara bra. Vi känner inte att det finns någon generell oro bland dem, säger Inger Sandin.

Sju män anhållna

Totalt sitter sju män anhållna för olika brott som sätts i samband med helgens händelser i Ryd och Skäggetorp. Misstankarna rör förberedelse till mordbrand och förberedelse till grov misshandel.

En av männen är även misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Polisen i Östergötland ska fortsätta att arbeta med hög närvaro i de aktuella områdena. Vi kommer att finnas till hands för allmänheten och vi fortsätter kontroller av fordon och personer, säger Erik Thulin vid polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.