Kraftig ladugårdsbrand strax utanför Bankekind i Linköping Foto: Niklas Luks

Uppemot 50 djur befaras ha dött

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 70 nötkreatur fanns i den ladugård som eldhärjades, strax utanför Bankekind, i Linköping under natten mot torsdagen.

Det var vid 23.40- tiden på onsdagskvällen som räddningstjänst, ambulans och polis larmades om branden. När räddningstjänsten kom till platsen var ladugården helt övertänd och det var då oklart hur många djur som befann sig i ladan.

”Djurägaren försökte få ut sina djur”

– Det var helt övertänt. Djurägaren hade försökt att få ut djuren så han hade andats in en del rök. Han skjutsades med ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping, säger Håkan Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Enligt en bulletin från sjukhuset skadades mannen lindrigt och hans tillstånd uppges vara stabilt. Mannen som är i 50-årsåldern blir kvar på sjukhuset för observation.

Flertalet djur kunde inte räddas ur lågorna

Vid halv två tiden på natten mot torsdagen uppgav räddningstjänsten att branden minskat i intensitet och polisen sade på förmiddagen att uppskattningsvis 50 djur brunnit inne. Totalt fanns 70 djur i ladugården.

– Brandorsaken är i nuläget oklar, säger Håkan Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

På torsdagsförmiddagen var brandplatsen fortfarande för varm för att polisens tekniska personal skulle kunna göra någon undersökning. Den tekniska undersökningen, om brandens orsak, kommer därför troligen påbörjas förs på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.