Tio vägar i Östergötland med en stor andel osäkra kurvor Foto: SVT Nyhetsgrafik

765 osäkra vägkurvor på Gotland och i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har en nollvision när det gäller dödsolyckor i trafiken. Ändå finns det 16 000 bristfälliga vägkurvor i Sverige som skapar en förhöjd olycksrisk. 643 av dessa osäkra kurvor finns i Östergötland och 122 på Gotland, visar en stor kartläggning som SVT har gjort.

I Östergötland har bland annat vägarna med nummer: 210, 732, 764, 777, 820 och 839 uppemot 60 bristfälliga kurvor. Se kartan för fler exempel.

På Gotland har bland annat väg 699 på Fårö 34 en stor andel felutformade kurvor, väg 631 mellan Visby och Katthammarsvik har 28 problematiska kurvor och väg 142 mellan Visby och Burgsvik har 16 kurvor.

Sveriges osäkra kurvor

Ofta handlar det om vägar i landsbygd och där vägarna är relativt lågtrafikerade. När det kommer till insatser för att minska dödsolyckorna så hamnar osäkra kurvor långt ner på Trafikverkets prioriteringslista.

Maria Krafft på Trafikverket säger att kurvor i det lågtrafikerade vägnätet prioriterats ned. Foto: SVT

– Utmaningen är att vi har ett gammalt vägnät och där finns kurvor som är byggda på ett sätt vi inte skulle bygga på idag. Men i relation till alla andra säkerhetsutmaningar vi har så är inte kurvorna prioriterade. Det är andra saker vi behöver göra. Men vissa kurvor behöver vi också åtgärda, säger Maria Krafft på Trafikverket.

De 650 osäkra kurvorna i SVT:s kartläggning definieras som bristfälliga eftersom de har fel lutning och för skarp sväng i förhållande till hastighetsbegränsningen. Totalt finns nästan 16 000 problematiska kurvor i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges osäkra kurvor

Mer i ämnet