Äldres ökade drickande väcker oro

Uppdaterad
Publicerad

Minskat tabu kring alkohol – det kan vara en förklaring till att äldre dricker allt mer. Särskilt ökar drickandet bland äldre kvinnor, visar forskning. Och det här oroar både nykterhetsförbund och politiker.

Idag bjöd Östergötlands nykterhetsförbund in politiker till föreläsning och samtal. På förbundet är man orolig över pensionärers allt vidlyftigare alkoholvanor. Att äldre dricker allt mer framkommer i en rapport från Göteborgs universitet.

Annika Andreasson är projektledare på Hela Människan, ett nätverk för socialt arbete på kristen grund.

Hon ser flera orsaker till ökningen. Bland annat menar hon att det har skett en förändring över tid när det gäller inställningen till alkohol.

– Att det är ok att dricka alkohol, att det visas mycket mer, att det uppmuntras. Det är nog en stor del i det hela, säger hon.

”Många äldre är ensamma”

SVT Nyheter träffade några personer på stan och frågade dem vad de tror att ökningen beror på.

– Det kanske inte är så konstigt egentligen. Ensamheten ökar ju också. Det påstås ju att vi är bland de mest ensamma i världen. Många äldre är väl ensamma, då kanske det är en tröst, säger Inger Ragendal.

– I det enskilda fallet så kan det naturligtvis vara oroväckande för någon som inte behärskar det. Gränsen mellan att bruka och att missbruka, den kanske är hårfin för en del, säger Göran Wahlgren.

– Många äldre är väl ensamma, då kanske det är en tröst, säger Inger Ragendal. Foto: SVT

Hur mycket alkohol dricker du på en vecka?

– Så gott som ingenting, det är bara vid festliga tillfällen, födelsedagskalas eller högtidsdagar, säger Inger Ragendal.

– Jag har inte mätt upp det, uppriktigt sagt, men det kan bli vin både till vardag och fest, säger Göran Wahlgren.

– Jag har inte mätt upp det , uppriktigt sagt, säger Göran Wahlgren.

Annika Andreasson, projektledare på Hela Människan tycker inte att det behöver vara fel att sätta guldkant på tillvaron, men menar att guldkanten kan se ut på olika sätt.

– Om man till exempel har depressionstendens, då är ju inte guldkanten att ta ett glas vin eller en flaska öl utan då är ju guldkanten att få gemenskap, säger hon.

Stor ökning sedan 1970-talet

I rapporten från Göteborgs universitet som publicerades 2015 framgår bland annat att antalet äldre kvinnor som har ett riskdrickande har ökat med nästan 20 gånger sedan 1970-talet.

Läs också: Äldre kvinnor dricker allt mer alkohol

Med riskdrickande menas att dricka 100 gram alkohol i veckan eller mer. Det motsvarar 100 centiliter vin eller 30 centiliter starksprit. 

Risk att man faller

Annika Andreasson ser särskilda risker för just äldre som dricker för mycket. Många äldre äter läkemedel och att då dricka alkohol kan förvärra sjukdomssymtomen.

– Om man till exempel har depressionstendens, då är ju inte guldkanten att ta ett glas vin, säger Annika Andreasson på Hela Människan. Foto: SVT

– Det finns även risk att man faller. Den risken är stor ändå när man är äldre. Läkemedelsbiverkningar kan förvärras av alkohol. Och så ekonomin. Man kan ju rasera sin ekonomi om man använder den till fel saker, säger hon.

Tar med frågan

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping fanns på plats under dagen. Hon kommer att ta den här frågan vidare, berättade hon.  

– Jag tar med mig frågan och hör hur vi kan göra, inte minst i samarbete med de olika pensionärsorganisationer som vi har arbete med inom kommunala pensionärsrådet. Men även med personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.