Michael Kihlmann, ordförande Peking Fanz

”Alla har ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Norrköpings fanklubb Peking Fanz har tagit starkt avstånd från knallskott – så kallade bangers. Men att helt hindra folk från att ta med sig pyroteknik in på arenorna går inte, menar fanklubbens ordförande.

Den 16 maj står en 34-årig norrköpingsbo inför rätta för att ha kastat knallskottet som skadade tre personer vid en match mellan Elfsborg och IFK Norrköping i oktober. Norrköpings supporterklubb Peking Fanz välkomnar rättegången.

– Jag tycker väl det är bra att rättvisan får ha sin gång och att man ställs till svars för vad man har gjort. Och sedan får vi se vad domstolen dömer, säger ordförande Michael Kihlmann.

Upp till varje individ

Vilket ansvar har ni för hur supportrarna beter sig?

– Jag tycker generellt att alla har ett ansvar, varje enskild individ som går på fotboll har ett ansvar att kunna bete sig. Vi som supporterklubb kan inte ta ansvar för alla 3000 personer som står på läktaren utan det är upp till varje individ att sköta sig.

Det är olagligt att ta med sig raketer, smällare och bengaliska eldar på en fotbollsarena utan polistillstånd. Ändå händer det titt som tätt. Mest uppmärksammat på senare tid är matchen mellan Göteborg och Malmö som fick avbrytas efter att ett knallskott kastats in på plan.

Om man nu står mitt i klacken och ser att det här händer – ingriper man?

– Nej, det gör man nog inte för att om vi pratar bangers generellt så är det så små pjäser att det är omöjligt att se vem som kastar. När det gäller övrig pyroteknik så snackar vi 2000 grader och att ingripa mot ett sådant är rent ut sagt farligt.

Vill ha säkra zoner

Det är också svårt att upptäcka folk som smugglar in pyroteknik. Det är inte möjligt att kroppsvisitera alla.

Michael Kihlmann efterlyser därför en diskussion om hur man lagligt och säkert ska kunna använda pyroteknik. Ett sätt vore att skapa säkra zoner för pyroteknik inne på arenorna. Exempel finns bland annat i Norge och Österrike.

Det finns möjlighet att söka polistillstånd för fyrverkerier på arenor, men enligt Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef, Anders Sigurdson, är det få som ansökt och polisen är också mycket restriktiv. Idag finns bara ett tillstånd givet och det är till göteborgslaget Gais.

– Man skjuter av fyrverkerier från taket på arenan när laget gör mål, säger Anders Sigurdson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.